Handelingen

Kilder, Hoofdstraat 6 - Johannes de Doper (1886 - 2022)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Montferland
Plaats: Kilder
Adres: Hoofdstraat 6
Postcode: 7035AK
Sonneveld-index: 11747
Jaar ingebruikname: 1886
Architect: Alfred Tepe (1840 - 1920)
Huidige bestemming: woningen
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

De kerk is in 1886 gebouwd, waarbij Johannes de Doper als patroonheilige werd aangenomen. Voordat deze kerk werd gebouwd, waren de inwoners van Kilder tot 1854 aangewezen op de Sint-Oswalduskerk van Zeddam en in de dertig jaar erna op de Sint-Maartenskerk in Wehl. Als locatie voor de kerk werd gekozen een punt centraal in de parochie, nabij het Hagelkruis van Kilder. Op 17 juni 1886 werd de kerk geconsacreerd door de aartsbisschop van Utrecht, Petrus Matthias Snickers. De kerk is ontworpen door Alfred Tepe in neogotische stijl. Boven de ingang, die in de toren verwerkt is, is een groot spitsboogvenster aanwezig. De toren wordt bekroond met een naaldspits en geflankeerd door een traptoren. In de kerk zijn diverse gebrandschilderde ramen aanwezig. Voor de kerk staat aan de linkerkant een Heilig Hartbeeld. Rechts naast de pastorie staat een beeld van Maria Koningin van de Vrede, dat op 18 augustus 1946 door de parochianen geschonken is bij gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de parochie en uit dankbaarheid dat Kilder gespaard was in de oorlog. De kerk is een gemeentelijk monument, net zoals de naastgelegen pastorie.

  • 2017 Besloten is om de kerken in Braamt, Kilder, Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl en Stokkum te gaan sluiten. Dat betekent dat voor Pasen 2018 in de betreffende kerken de laatste weekendviering zal zijn en dat binnen 2 jaren de deur van de kerk definitief op slot gaat. De kerken die vooralsnog openblijven (Beek, Didam, ’s-Heerenberg, Wehl en Zeddam) krijgen een bestemming voor de gehele parochie.
  • 2019 - Kerk wordt uitsluitend nog gebruikt voor begrafenissen en met kerst.
  • 2022 - In november worden de eerste woningen in de pastorietuin opgeleverd. Het gaat om vijf seniorenwoningen die in de tuin van de Sint-Jan de Doperkerk worden gebouwd. De woningen, midden tussen de weilanden, trokken veel bekijks en zijn allemaal al verkocht. In het kerkgebouw zelf komen acht gloednieuwe appartementen.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Johannus orgel, opus 30. Er is een schijnfront aanwezig.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur