Handelingen

Klein-Zundert, Klein Zundertseweg 5 - St. Antoniuskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Zundert
Plaats: Zundert
Adres: Klein Zundertseweg 5
Postcode: 4882BE
Sonneveld-index: 08655
Jaar ingebruikname:
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: onderdeel St. Willibrorduskerk
Monument status: Rijksmonument 519317 (complexnr.)Geschiedenis

KAPEL van de H. Antonius, gebouwd rond 1880 in Ambachtelijk-Traditionele stijl, met Neo-Gotische elementen. De devotie kent ter plaatse een oudere traditie.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Kapel

Inleiding

De KAPEL is een éénlaags gebouw op rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het pand is uitgevoerd in rode baksteen, voorzien van een gepleisterde plint. Het dak is gedekt met zwarte kruispannen.

Tegen de voorgevel is een blokvormig portaal onder een zadeldak geplaatst. Dit dak heeft een windveer met makelaar en een betimmerde topgevel. De ingang bestaat uit een dubbele, opgeklampte deur met bovenlicht, gevuld met kathedraalglas. Aan weerszijden van het portaal spitsboogramen, voorzien van een vorktracering, de topgevel heeft drie kleinere spitsboogramen. Ook in de beide zijgevels zijn spitsboogramen aangebracht, de ontlastingsboog boven het raam is in gele IJsselsteen uitgevoerd. Het achterste raam in de rechterzijgevel is dichtgemetseld. Tegen de achtergevel is een kleine absis zichtbaar. Aangrenzend aan de rechterzijgevel is een éénlaagse verbindingsgang onder zadeldak van de kapel naar de kerk gemaakt. Hierin zijn twee rondboogramen, gevuld met glas-in-lood zichtbaar.

In het interieur is de gang een geheel met de kapel waardoor deze een L-vormige plattegrond heeft. De vloer is betegeld, de wanden zijn wit gepleisterd. De kapel heeft een houten betimmering in de kap met trekbalken. In de nis staat een natuurstenen altaar met beeld van de Heilige Antonius. Daarboven is in gotische letters het opschrift: "H. ANTONIUS ROEMRIJKE WONDERDOENER BVO" aangebracht.

In de hoek rechts achter is een deur naar de pastorie, links een dubbele deur naar de kerk.

Waardering

  • De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de devotiekapel.
  • Het geheel heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, waarin enkele neogotische elementen zijn gebruikt.
  • Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp.
  • Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.
  • De kapel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en is gaaf bewaard gebleven.
  • Het pand heeft ensemblewaarde als een essentieel onderdeel van het complex.

Afbeeldingen