Handelingen

Koewacht, Kerkplein 2 - Philippus en Jacobus (1916 - 1922)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Philippus en Jacobus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Terneuzen
Plaats: Koewacht
Adres: Kerkplein
Postcode: 4576AS
Inventarisatienummer: 18677
Jaar ingebruikname: 1916
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Houten noodgebouw, de eerste kerk in Koewacht op Nederlands grondgebied. Buiten gebruik 1922, toen de huidige kerk (op Nederlands grondgebied) in gebruik werd genomen.

Na de Tachtigjarige Oorlog mocht de rooms-katholieke godsdienst in de Republiek niet openlijk worden beleden. De katholieken moesten daarvoor naar de kapellen in het Spaans gebied (huidige België). Op (Belgisch) Koewacht is in 1687 ook een kapel opgericht op de plaats van het dan reeds geslechte ‘fort van den Coewacht’; later is de kapel vervangen door een kerk. Tot in de Eerste Wereldoorlog (1915) zijn de katholieken van Nederlands Koewacht naar de kerk op Belgisch Koewacht gegaan. Toen de Duitse bezetters de grens met prikkeldraad (onder stroom) afsloten (België was bezet en Nederland was neutraal en bleef buiten de oorlog), werd op Nederlands Koewacht deze houten noodkerk gebouwd die in 1921/1922 is vervangen door de huidige kerk.

Gebouwomschrijving SKKN

In 1713 gebouwd op Belgisch grondgebied met behulp van gelden, door Nederlanders bijeengebracht. Door Mgr. Phillippus van der Voet, de bisschop van Gent, op 17 febr. 1714 gewijd. In 1850 vergroot met aanbouw van een driebeukig schip en een koor in waterstaatsstijl. Tijdens de oorlogsperikelen in België gedurende de Eerste Wereldoorlog kon van kerkgang geen sprake meer zijn. Op Nederlands grondgebied werd toen een houten noodkerk in gebruik gesteld. De kerkgoederen uit de oorspronkelijke kerk werden echter wel meegenomen. De voorwerpen op deze lijst zijn merendeels uit die periode afkomstig. In 1922 is op die plaats een nieuwe kerk gebouwd. Pastoor M.J. Swagemakers was de bouwpastoor. De architect was Wolter te Riele, aannemers Gebr. v.d. Heijden uit Maurik, uitvoerder Lambertus Boon uit Apeldoorn. De oudere kerk op Belgisch grondgebied is nog steeds in gebruik.

Afbeeldingen