Handelingen

Kollumerpomp, Brongersmaweg 15 - H. Panteleimon

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: H. Panteleimon
Genootschap: Russisch Orthodoxe Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Kollumerpomp
Adres: Brongersmaweg 15
Postcode: 9293LX
Jaar ingebruikname: 1987
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Kapel, in een voormalige boerderij.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 11 augustus 2009.

Friesland krijgt orthodoxe priester

Na 22 jaar vacant te zijn geweest, kreeg de Russisch-orthodoxe gemeenschap van de Heilige Panteleimon te Kollumerpomp eind vorige maand een eigen priester, in de persoon van diaken Frans Lucassen.

„In principe kunnen we nu iedere zondag en op alle grote feesten de goddelijke liturgie vieren”, aldus de priester. Daarvoor kwam elke maand een priester uit Nijmegen of Maastricht naar het Friese dorp.

Lucassen heeft de kleine orthodoxe gemeenschap in Friesland samen met zijn vrouw Joke gesticht. De kerk heeft een vaste kern van zes mensen. De kerk is aangesloten bij het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel via het aartsbisdom van de Russisch-Orthodoxe Kerken in West-Europa.

Uit Friesch Dagblad d.d. 6 september 2012

Orthodoxen Kollumerpomp zoeken nieuw kerkgebouw
De Russisch-orthodoxe gemeenschap van de Heilige Panteleimon in Kollumerpomp is op zoek naar een nieuw gebouw. De gemeenschap groeit zo langzamerhand uit het huidige gebouw, laat vader Nicolaas Lucassen weten.

Omgebouwde schuur

De Russisch-orthodoxen kerken op dit moment in een tot kerk omgebouwde schuur, achter de boerderij van Lucassen, die samen met zijn vrouw de orthodoxe gemeenschap stichtte. De gemeenschap hoort bij het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. ,,Een verhuizing is niet van vandaag op morgen nodig, maar omdat het aantal mensen groeit, moeten we wel aan de toekomst denken’’, vertelt Lucassen, die sinds 2009 priester is van de gemeenschap. Sinds de stichting van de gemeenschap is het zijn doel de orthodoxie meer bekendheid in Fryslân te geven. De gemeenschap telt inmiddels zo’n vijfentwintig à dertig mensen, die overigens niet iedere viering allemaal aanwezig zijn, aldus Lucassen. Het gebeurt echter ook wel eens dat er zo’n veertig mensen in het kapelletje staan. ,,Dan wordt het wel een beetje krap. We hebben nogal wat dopen gehad de laatste tijd, en dan komt er familie van heinde en ver.’’ Bovendien komen er de laatste tijd vrij veel migranten, met name Roemenen en Bulgaren. ,,Zij nemen soms ook hun familie mee.’’ De kerkelijke gemeenschap komt wekelijks op zaterdagmiddag en zondag bijeen. Lucassen denkt aan een klein kerkgebouw in het oosten van Fryslân, liefst in de omgeving van Drachten. Er zijn al contacten geweest met het bisdom Groningen-Leeuwarden, met het noordelijke Steunpunt van de Protestantse Kerk en met stichting Alde Fryske Tsjerken om mee te denken. ,,Een middeleeuwse kerk is niet handig’’, zegt Lucassen. ,,Daar kunnen we geen iconenstase in bouwen, omdat deze historische kerken doorgaans niet verbouwd mogen worden.’’

Karmelklooster

In oktober 2010 begon de Orthodoxe Kerk van de Heilige Panteleimon ook eens in de maand een viering in het Karmelklooster in Drachten. Dat is echter na een half jaar gestopt. ,,Het wilde niet. Er kwamen niet veel mensen op af en de opbouw iedere maand was ook een wat te grote belasting.’’

Na het parochiefeest in 2019 hield het actieve leven van de parochie van de Heilige Panteleimon te Kollumerpomp op te bestaan.

Afbeeldingen