Handelingen

Kootstertille, Tillebuorren 42 - Benedictuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Benedictuskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Kootstertille
Provincie: Friesland
Gemeente: Achtkarspelen
Plaats: Kootstertille
Adres: Tillebuorren 42
Postcode: 9288AP
Sonneveld-index: 09179
Jaar ingebruikname: 1882
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 7048

Geschiedenis

Verving oude kerk.

De bouw van deze kerk was een hele wonderlijke geschiedenis. In 1878 werd besloten om een nieuwe kerk te bouwen op een andere plek, een stukje noordelijker van de oude kerk. Er was echter onenigheid in het dorp over de plek van deze nieuwe kerk. Toen de kerk al klaar was werden de tegenstanders van deze nieuwe plek alsnog in het gelijk gesteld. Daarop werd de gloednieuwe kerk afgebroken en enkele honderden meters verderop, tegenover het oude kerkhof, opnieuw opgebouwd.

Sinds januari 2012 vormen wij de Protestantse Gemeente, die voortkomt uit een fusie tussen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Driezijdig gesloten zaalkerk met toren uit 1882. In de kerk twee twaalfarmskronen, 17de eeuw. Orgel in 1884 door E. Leichel gemaakt. Klokkenstoel met klok van Steen en Borchhardt, 1759, diam. 118 cm.

In de media

  • Uit de Leeuwarder Courant, 21 april 1882.

Aanbesteding van het verplaatsen van KERK en TOREN te Koten. Bestek en teekening ter inzage bij D. van der Meer te Kootstertille. Briefjes franco in te leveren voor 29 april 1882.

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 21 Februari 1884.

Te Kooten (Achtkarspelen) is Zondag het nieuwe orgel in de Hervormde Kerk plechtig ingewijd. He Heer F.B. Nusselder, predikant aldaar, hield een rede naar aanleiding van Ps. 33 : 1—3.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur