Handelingen

Krimpen aan den IJssel, Memlingstraat 1 - Maria Koningin (1972 - 2009)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Koningin
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Krimpen aan den IJssel
Plaats: Krimpen aan den IJssel
Adres: Memlingstraat 1
Postcode: 2923XS
Sonneveld-index: 02450
Jaar ingebruikname: 1972
Architect: Breggen, M. v.d.
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

Op 21 november 1958 werd een noodkerk plechtig ingezegend en in gebruik genomen. Na het bouwen van een noodkerk in 1958, moest er binnen een bepaalde tijd een permanente kerk komen. In die tijd was het heel moeilijk om aan het benodigde geld te komen, omdat de nieuwe parochianen vaak zelf hoge lasten hadden.

Uiteindelijk werd besloten "De Bron" als multifunctioneel gebouw te bouwen. Dat moest zo goedkoop mogelijk gebeuren. Er werd gebruik gemaakt van minder duurzame materialen en alleen de meest noodzakelijke ruimten werden gebouwd. Met veel zelfwerkzaamheid van parochianen onder de bezielende leiding van kapelaan Tijssen en de architect kon de bouw voor ongeveer een half miljoen gulden worden gerealiseerd. Dit alles betekende wel dat al na een beperkt aantal jaren voor f 300.000,- (= € 135.000,-) gerenoveerd moest worden. In 1992 werd vernieuwing van het totale dak noodzakelijk. In 2009 werd het gebouw uit 1972 vervangen door de architectonisch interessante nieuwe kerk met eveneens de naam "De Bron". Op 9 oktober 2011 brandde de leegstaande kerk geheel uit (zie hieronder).

In de media

  • Uit; www.nu.nl, 9 oktober 2011.

In een voormalige rooms-katholieke kerk aan de Memlingstraat in Krimpen aan den IJssel woedt vanaf zondagavond 20.00 uur een zeer grote brand. In het leegstaande pand was niemand aanwezig ten tijde van de brand. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur te bestrijden, meldt een zegsman. Er is flinke rookontwikkeling. De brandweer raadt mensen in de wijde omtrek met klem aan ramen en deuren gesloten te houden. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen, zo liet de politie weten.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Gevolgen van de brand van 9-10-2011