Handelingen

Landsmeer, Dorpsstraat 39 - Kruispunt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Kruispunt
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Landsmeer
Plaats: Landsmeer
Adres: Dorpsstraat 39
Postcode: 1121BT
Inventarisatienummer: 05841
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Veen, J.H. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk, ter vervanging van een oudere houten kerk aan het Noordeinde. Interessant kerkgebouw, met qua ex- en interieur enige "Amsterdamse School" invloeden. Uitbreiding met extra ruimten achter de kerk in 1967. Vermoedelijk is toen ook het interieur opgeknapt en gemoderniseerd, met behoud van de oorspronkelijke architectuur en ruimtewerking. In kader Samen op Weg, later PKN, is deze kerk in 2002 het centrale Protestantse kerkgebouw in Landsmeer geworden. Toen kreeg deze kerk ook de naam "Het Kruispunt". In deze kerk is, linksachter, toen ook het orgel uit de buiten gebruik gestelde Ned. Herv. Kerk geplaatst.

Orgel

Het orgel is in 1968 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht) als interim-orgel voor de Goede Herderkerk te Huizen. In 1970 plaatst Blank het over naar de Hervormde Kerk te Landsmeer. Na buitengebruikstelling van die kerk, in 2002, is dit orgel overgeplaatst naar Het Kruispunt.

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' bas/discant - Prestant 4' bas/discant - Gedekte fluit 4' bas/discant - Octaaf 2' bas/discant - Mixtuur 1⅓' 2-3 sterk bas/discant - Schalmei 8' bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

De twee zwartwitte afbeeldingen hieronder staan in een jubileumboekje uit 1977 t.g.v. het 50-jarig bestaan van dit kerkgebouw. Op de eerste is het oorspronkelijke interieur te zien, met de aandachtswand in het oosten, inclusief kansel, en met kerkbanken. Op de tweede het heringerichte interieur, met aandachtswand naar het orgel in het westen, waaronder een nieuw podium, en met nieuwe stoelen. Bij een uitgebreide renovatie, in 2005, is het interieur opnieuw heringericht en gemoderniseerd. De aandachtswand bevindt zich sindsdien opnieuw in het oosten.