Handelingen

Landsmeer, Zuideinde 34 - De Schaapskooi

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Schaapskooi
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Landsmeer
Plaats: Landsmeer
Adres: Zuideinde 34
Postcode: 1121CL
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1975
Architect: Bogaard, H. v.d.
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd ter vervanging van een eerdere noodkerk, elders in Landsmeer. Op de locatie van deze kerk stond eerder een boerderij (stolphoeve), die is gesloopt voor de bouw van deze kerk. Aardige, bescheiden, maar goed als zodanig herkenbare, moderne kerk in de vorm van een stolphoeve, met aan de z.w. zijde een losstaande klokkenstoel, waarin één klok. Deze klokkenstoel met klok stond eerder ook al bij de noodkerk.

Wegens de vorm van het gebouw heeft deze kerk de bijnaam "De Schaapskooi"; de R.K. parochie te Landsmeer heet officieel "De Goede Herder". De hoofdingang bevindt zich aan de zuidzijde, het koor en liturgisch centrum in de noordelijke wand. In de rechter (n.o.) hoek van het koor staat een orgel, gebouwd door Gebr. De Wit in Nieuw-Vennep. (Het eerste orgel is later vervangen door een ander orgel, dit nog na te gaan).

Links en rechts van de hoofdingang bevinden zich 2 oudere, mooie glas-in-loodramen, afkomstig van elders (waar?), hier terechtgekomen via een destijds bij deze parochie betrokken Pater Augustijn uit Amsterdam-Noord. In één van deze 2 ramen is vanuit het interieur duidelijk de naam "St. Augustinus" te onderscheiden. Enkele opschriften in het andere van deze 2 ramen zijn, van binnenuit, alleen in spiegelbeeld te zien.

  • 2020 - Voornemen tot verkoop aan begrafenisondernemer waarbij kerkruimte wordt teruggehuurd

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur