Handelingen

Langeveen, Kerklaan 5 - Pancratius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pancratius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Tubbergen
Plaats: Langeveen
Adres: Kerklaan 5
Postcode: 7679VG
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1925
Architect: Elsberg, Th.J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

De statie Langeveen is opgericht op 20-2-1851 door afscheiding van de statie Geesteren. In 1842-1843 werd een waterstaatskerkje met pastorie onder één dak gebouwd. In 1853 is het kerkje vergroot. Door die uitbreiding werd het een vrij lange kerk. In 1924-1925 is de huidige driebeukige basilicale kerk met toren van architect Th.J. van Elsberg gebouwd (eerste steenlegging 28-5-1924, geconsacreerd 7-7-1925). De kerk ligt in een bosrijk gebied. Het interieur heeft een hoofdaltaar uit de bouwtijd. De absis is beschilderd. De kruiswegstaties en neogotische beelden zijn afkomstig uit de oude kerk.

  • 2020 - De Pancratiusparochie voor Tubbergen en omstreken gaat tussen nu en 2025 zes parochiekerken sluiten. Dat de kerk in Albergen aan de eredienst wordt onttrokken, is al in juli bekendgemaakt.

Maar nu blijkt dat ook de kerken in:

Orgel

Het orgel dat in deze kerk staat werd in 1953 door de firma Vermeulen geplaatst. Het is afkomstig uit de parochiekerk van Driebergen-Rijssenburg, waar het rond 1890 door de firma Maarschalkerweerd & Zoon werd geplaatst. Hierbij werd een oudere orgelkas gebruikt. Deze orgelkas is in Driebergen achtergebleven. Vermeulen maakte een nieuwe kas voor het orgel. Het orgel is het tweede instrument van Maarschalkerweerd in Langeveen. Eerder werd in 1901 een orgel van Maarschalkerweerd geplaatst, afkomstig van het seminarie in Driebergen-Rijssenburg. Dit orgel is echter in 1925 gesloopt. In dat jaar werd de huidige kerk opgeleverd, gebouwd naar ontwerp van Th.J. Elsberg. In de nieuwgebouwde kerk gebruikte men jarenlang een harmonium.

In de media

  • uit Tubantia, d.d. 11 juli 2020

Jarenlang staken de dorpsbewoners van Langeveen geld en energie in hun kerk. Nu blijkt dat wanneer het kerkje over enkele jaren moet sluiten, alles naar de parochie gaat, naar Tubbergen. En dat doet pijn in het dorp, het voelt als onrecht. Wat van Langeveen is, is straks niet meer van Langeveen. Het is februari 2020. Een vrolijke carnavalsoptocht trekt door de straten van Langeveen. In de staart van de stoet loopt een duo. De twee zijn verkleed als pastoor, maar een van hen draagt een boevenmasker. Tussen hen in een wagentje. Het karretje beeldt de ‘kerkbalans’ uit, met aan de ene kant een klein kerkje: dat van Langeveen. Aan de andere kant van de weegschaal staat de loodzware Tubbergse basiliek. Op de kar prijkt de leus: ‘Dit pikke we niet maat.’

Het is geen loze carnavalsleus, maar eentje die verwijst naar pastoor Pikkemaat, voorzitter van het overkoepelende parochiebestuur Tubbergen. Er is namelijk het nodige aan voorafgegaan.

Afbeeldingen

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.