Handelingen

Laren, Kostverloren 1 - Goede Herderkerk (1955 - 1991)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Goede Herderkerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Laren NH
Plaats: Laren
Adres: Kostverloren 1
Postcode: 1251TN
Inventarisatienummer: 00364
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Granpré Molière / Thunnissen
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Dit was een architectonisch uiterst interessante moderne "wederopbouw"kerk, met toren.

Gebouwd als tweede R.K. parochiekerk in Laren. Eén van de vijf uitgevoerde kerken van de vermaarde architect en stedenbouwkundige M.J. Granpré Molière (1883-1972). Geconsacreerd in 1956. Driebeukige basiliek met toren in traditionalistische trant. Buiten gebruik gesteld tijdens een slotviering op 8 juli 1984. Daarna brak een onzekere periode aan. Aanvankelijk was er overleg met de gereformeerde kerk, maar dit leidde helaas niet tot overname. Daarna heeft een woningbouwvereniging een plan gemaakt om woningen in de kerk te bouwen, maar ook dat bleek niet haalbaar. In 1988 werd de kerk verkocht aan een projectontwikkelaar, nadat de gemeente Laren weigerde een alternatief gebruik van de kerk financieel te ondersteunen. Uiteindelijk werd de kerk in 1991 gesloopt. Ter plaatse nu woningen.

In 2011 werd op de plek waar de kerk stond een kleine herdenkingskapel in gebruik genomen, waarvan de vormgeving van stalen balken herinnert aan de contouren van de voormalige kerk. Een speciaal opgerichte stichting heeft oprichting hiervan mogelijk gemaakt.

De andere vier kerken van architect Granpré Molière waren de Antonius van Padua in Groesbeek-Breedeweg (1935; verwoest 1945), de kapel van het Grootseminarie in Haaren (N.-B.) uit 1939, de O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in Breda (1954) en de O.L. Vrouw van Lourdeskerk in Amsterdam-Slotermeer (1956). Alleen de drie laatstgenoemde kerken bestaan nog. En alleen de O.L. Vrouw van Lourdes in Amsterdam-Slotermeer is nu (2018) nog in actief gebruik als R.K. kerk (met sinds 1993 de naam Het Nieuwe Verbond). Laatstgenoemde kerk heeft sinds ± 2022 een "slapend" bestaan, in afwachting van de geplande onttrekking aan de R.K. eredienst later in de jaren 2020.

Afbeeldingen