Handelingen

Laren, Naarderstraat 5 - Johanneskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johanneskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Laren - Eemnes
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Laren NH
Plaats: Laren
Adres: Naarderstraat 5
Postcode: 1251AW
Sonneveld-index: 05844
Jaar ingebruikname: 1521
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 23952 (kerk); 23951 (toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Tot 1581 was dit de R.K. Kerk St. Johannes De Doper. Verbouwd in 1927.

De oudste kerk van Laren heeft gestaan op het Sint Janskerkhof buiten het dorp. Deze kerk is in 1586 afgebroken op last van de Staten van Holland. Er was echter in 1521 in het dorp al een nieuwe kerk gebouwd, die in 1581 overging in Protestantse handen, en tot 2004 de Ned. Hervormde Kerk van Laren was. Het schip en de toren staan er nog steeds, zoals ze destijds zijn gebouwd, maar het koor is in de 19e eeuw afgebroken. Na restauraties in 1618, 1844 en 1926 vond de laatste kerkdienst plaats in 1995/1996, voornamelijk vanwege de boktor. Toen is ook het interieur aangepast aan de huidige liturgische wensen. Bij het tot stand komen van de PKN in 2004 kreeg de kerk (weer) een naam en wel Johanneskerk. De Johanneskerk, een Rijksmonument, wordt gebruikt voor bijzondere diensten, Oecumenische Vespers, jeugddiensten, trouwerijen, enzovoort. (55-06)

  • 2021 - De afgelopen periode is de kerk gerestaureerd. Als eerste werd het exterieur aangepakt. De muren zijn opnieuw gevoegd, de torenhaan en de wijzerplaten van de klok en de glas-in-loodramen zijn gerestaureerd. Daarna werd het interieur gerestaureerd en opnieuw ingericht. De kerk is daarbij geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik. Er is een nieuwe vloer gelegd en de consistoriekamer is opgeknapt. De restauratie kostte vierhonderdduizend euro. De Johanneskerk aan de Naarderstraat in Laren wordt enkele malen per jaar gebruikt door de protestantse gemeente Laren-Eemnes.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Nederlands hervormde kerk, eenbeukig schip van omstreeks 1500. Koor is verdwenen.

Toren

Toren van de Nederlands hervormde kerk. Toren van omstreeks 1500; klokkenverdieping heeft afgeschuinde hoeken.

Orgel

Standaart-orgel

In deze kerk plaatste de firma Standaart in 1919 een orgel met één manuaal. Het is gebouwd met een mechanische tractuur en een sleeplade. Door de strenge winter 1939/1940 was een revisie noodzakelijk geworden, welke door H.W. Flentrop werd uitgevoerd. In september 1940 nam men het orgel weer in gebruik met een bespeling door de organist H.H. de Harder uit Blaricum.

Spanjaard-orgel

In de jaren 1946-1948 bouwde de firma Spanjaard een nieuw orgel onder advies van Frans Hasselaar. Op dinsdag 14 december 1948 nam men het orgel officieel in gebruik. Het werd daarbij bespeeld door Han Hoogewoud, die de zieke Frans Hasselaar verving. Het orgel van Standaart heeft nog enige tijd dienst gedaan in een noodkerk in Spakenburg. Al vrij snel na de bouw vertoonde het orgel verschillende storingen, die volgens de bouwer te wijten waren aan de ondeugdelijke wijze van verwarmen van het kerkgebouw, volgens het kerkbestuur aan de slechte kwaliteit van het geleverde werk. De kwestie liep hoog op en in 1960 werd de zaak zelfs voor de rechter gebracht. Het instrument is in 1981 door Strubbe herbouwd. Het kreeg nu twee manualen en pedaal, mechanische sleepladen en een nieuwe orgelkas. Het instrument is in 1996 door de firma Boogaard gerestaureerd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur