Handelingen

Leerdam, Nieuwstraat 106 - Evangelisch-Lutherse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Evangelisch-Lutherse Kerk
Genootschap: PKN Evang.-Lutherse Gemeente
Provincie: Utrecht
Gemeente: Vijfheerenlanden
Plaats: Leerdam
Adres: Nieuwstraat 106
Postcode: 4141CC
Inventarisatienummer: 02476
Jaar ingebruikname: 1838
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 24059

Geschiedenis

Neoclassicistisch zaalkerkje zonder toren.

Per 1 april 2009 is deze gemeente samengegaan met de Nieuw-Apostolische kerkgemeente in Gorinchem, alwaar samen verder wordt gekerkt.

Vanaf 01-09-2010 is deze kerk in gebruik bij de Hersteld Hervormde Gemeente.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Lutherse Kerk. Zaalkerkje met aan de voorzijde een gezwenkte topgevel, gedateerd 1838.

Gebouwomschrijving SKKN

De kerk is een eenbeukig gebouw uit 1838. In 1970 werd de oude consistoriekamer afgebroken en vervangen door een nieuw complex. In 1991 is de kerk gerestaureerd en van een hardstenen vloer voorzien.

Orgel

Het orgel is in 1991 als opus 924 gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch). Adviseur is Dick Troost (Ede).

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' discant - Octaaf 2' - Quint 1⅓' bas.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 31 augustus 2010.

De hersteld hervormde gemeente te Oosterwijk, Leerdam en Nieuwland heeft een nieuw onderkomen gevonden. Vanaf 5 september worden de kerkdiensten gehouden in de evangelisch-lutherse kerk aan de Nieuwstraat in Leerdam. Tot nu toe werd voor de erediensten gebruikgemaakt van de Calvijnschool in Leerdam. Het schoolbestuur heeft de hersteld hervormden vanaf 2004 onderdak geboden. Onlangs deed zich echter de mogelijkheid voor gebruik te gaan maken van het gebouw en de nevenruimten van de evangelisch-lutherse kerk in het centrum van Leerdam.

Omdat de hersteld hervormde gemeente „er de voorkeur aan geeft de erediensten in een ‘echt’ kerkgebouw te houden, heeft zij deze kans met beide handen aangegrepen. Daarbij speelde de meer gewijde uitstraling van een kerk ten opzichte van een schoolgebouw een rol, alsook de ligging in het centrum van Leerdam. De Calvijnschool ligt aan de rand van een woonwijk”, zo meldt de gemeente.

Het kerkgebouw waar de hersteld hervormden vanaf september hun diensten gaan houden, wordt in de volksmond wel het Zwaantje genoemd. Dit vanwege de zwaan die is afgebeeld op de gevel van het kerkgebouw uit 1838. Deze zwaan verwijst naar de Duitse reformator Maarten Luther, die sterk heeft bijgedragen aan de herontdekking van de inhoud van de Bijbel.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur