Handelingen

Leimuiden, Dorpsstraat 49 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Leimuiden
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Kaag en Braassem
Plaats: Leimuiden
Adres: Dorpsstraat 49
Postcode: 2451AN
Inventarisatienummer: 02566
Jaar ingebruikname: 1805
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 25731

Geschiedenis

Verving een historische kerk uit 1555. Fusie met Gereformeerde Kerk in december 2008.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. Bakstenen zaalkerk uit 1805 met grotendeels ingebouwde toren, waarop een houten achtkant met naaldspitsje. De door een houten tongewelf overdekte kerk heeft spitsboogvensters, gescheiden door lisenen. Gerestaureerd. Tot de inventaris behoren een preekstoel en twee herenbanken uit de bouwtijd van de kerk, een orgelkas met beelden uit 1866, een grote en vier kleine koperen kronen, wellicht 18de eeuw; een psalmbordje uit de bouwtijd en enkele grafzerken, 17de eeuw.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 14 december 2010.

De protestantse gemeente te Leimuiden heeft vergevorderde plannen voor het restaureren van de Dorpskerk. De kerk heeft te kampen met een ernstig verzakte vloer, het orgelbalkon is verzakt en in de winter is het binnenklimaat slecht regelbaar. Daarnaast dient hier en daar het houtwerk vervangen te worden. Ook krijgt de kerk een schilderbeurt.

Architektenburo Roos en Ros uit Oud-Beijerland heeft een plan gemaakt waarbij de kerk een nieuwe betonvloer krijgt die op korte stalen buispalen rust. De vloer wordt voorzien van vloerverwarming en tevens worden de nodige installaties hierin weggewerkt. Na de restauratie krijgen de grafzerken weer een plek in de nieuwe vloer. De nodige subsidies en vergunningen zijn aangevraagd.

De protestantse gemeente in Leimuiden gaat ook een nieuw kerkelijk centrum bouwen aan de Dorpsstraat. Dit centrum moet verrijzen op de plek van de huidige pastorie, die gesloopt zal worden. Het ontwerp van Architektenburo Roos en Ros bevat een ruime ontmoetingshal, een aantal grotere en kleinere zalen, een ruime keuken en consistorie. Op de eerste verdieping krijgt de jeugd de nodige ruimte. Tevens krijgt het gebouw een opbaarruimte met mortuarium. De bouwvergunning is aangevraagd.

Externe links

Afbeeldingen