Handelingen

Lichtenvoorde, Ludgerstraat - Ludger

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ludger
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oost Gelre
Plaats: Lichtenvoorde
Adres: Ludgerstraat
Postcode:
Inventarisatienummer: 11778
Jaar ingebruikname: 1970
Architect: Schouten, G.
Huidige bestemming: woningen
Monument status: geen


Geschiedenis

Zeer opmerkelijke moderne kerk zonder echte toren.

Destijds opgericht als tweede R.K. parochiekerk in een oostelijke uitbreiding van Lichtenvoorde, vanwege de toename van de R.K. bevolking.

Buiten gebruik 2001, was te koop vanaf maart 2001.

De kerk (1970, Gerard Schouten, Lievelde) was een Godshuis met een geheel eigen stijl en een eigen filosofie. Het geheel was ommuurd. In 2001 is de kerk gesloten voor de eredienst. Sloop dreigde omdat er aanvankelijk geen koper was. Architect Hans van Beek, een vriend van de inmiddels overleden architect Schouten, heeft aan de buitenzijde zestien woningen tegen de kerk gebouwd. Daarna is het dak van de kerk verwijderd. De vloer van de kerk is nu het pleintje voor de woningen. In het complex herinneren allerlei zaken nog aan de oorspronkelijk kerkelijke bestemming van het gebouw. (47-02/53-05/59-08)

Herbestemming

De Ludgerkerk in Lichtenvoorde is omgevormd tot een woonbuurtje waar de voetprint van de vroegere kerk nog steeds ervaarbaar is. Architect Hans van Beek nam het voortouw in dit project en creëerde ook zelf het draagvlak om het daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur