Handelingen

Lochem, Nieuweweg 18 - Jozef

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jozef
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Lochem
Plaats: Lochem
Adres: Nieuweweg 18
Postcode: 7241ET
Sonneveld-index: 11799
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Starmans, P.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

De huidige R.K. St. Jozefkerk verving een neogotisch kerkje naar ontwerp van A.A.J. Margry, dat te klein was geworden. Het is een rechthoekige zaalkerk met een semi-vrijstaande toren, in Bossche School stijl.

Orgel

Rond 1956 plaatste de firma Vermeulen uit Alkmaar een orgel in de Sint Josephkerk in Lochem. Bij de bouw werd een bestaande speeltafel van dezelfde firma gebruikt, afkomstig uit een Duits klooster. Er is slechts één manuaal geplaatst, het andere werd permanent gekoppeld aan het eerste. Het orgel verkeerde al lange tijd in slechte staat. In 2004 heeft men besloten een electronisch orgel van de firma Van der Poel te kopen en dit op het koor van de kerk te plaatsen. Dit instrument is in oktober 2004 in gebruik genomen. Het Vermeulen-orgel is nog wel blijven staan, maar wordt niet meer gebruikt. In 2022 is besloten het Leijser-orgel uit de Sint Andreaskerk in Brummen in Lochem te plaatsen. Dit orgel was in 2016 gedemonteerd en lag in opslag. Het is de bedoeling dat het orgel eind 2022 kan worden gewijd.

Kerksluitingen

  • 2021 - De rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen heeft een ingrijpend besluit genomen: 10 van haar 13 kerken worden gesloten. Oplopende kosten, vergrijzing van de geloofsgemeenschappen, een gebrek aan vrijwilligers en afnemend kerkbezoek nopen de parochie daartoe.

Open blijven:

Gesloten worden:

Afbeeldingen