Handelingen

Loenen, Hoofdweg 74 - Kapel Kasteel Ter Horst

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Sint Antonius Abt
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Loenen
Adres: Hoofdweg 74
Postcode: 7371AH
Jaar ingebruikname: 18e
Architect:
Huidige bestemming: gemeentelijke trouwlocatie
Monument status: Rijksmonument 513526

Geschiedenis

Schuilkapel Kasteel Ter Horst (in bijgebouw). Buiten gebruik in 1843, toen de huidige R.K. Kerk St. Antonius Abt in gebruik werd genomen.

Op de fundamenten van een boerenhoeve ligt bij het Gelderse Loenen Kasteel ter Horst. Burgemeester Wijnand Hackfort liet het rond 1557 bouwen als zijn zomer- en jachtverblijf. Het kasteel is zeven generaties lang in zijn bezit gebleven. In het linker bouwhuis van dit kasteel is nog steeds de kapel aanwezig. Oudtijds was deze gewijd aan de H. Antonius Abt. Centraal is een authentiek altaar uit 1792 aanwezig. Het altaar zou uit Duitsland komen. Een orgel is er helaas niet meer. De kerk doet nu dienst als trouwlocatie van de Gemeente Apeldoorn. De kapel heeft ruimte voor ongeveer 50 personen. (BS)

Monumentomschrijving Rijksdienst

De oostzijde van het voorplein wordt afgesloten door een bakstenen bouwhuis uit 1791 als identiek pendant van het bouwhuis dat het voorplein aan de westzijde afsluit. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit anderhalve bouwlaag onder met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak waarop vier gemetselde schoorstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel bestaat uit negen traveeën met centraal de risalerende ingangspartij bekroond door een fronton. De ingangspartij wordt gevormd door een dubbele toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht voorzien van een ruitvormige roedenverdeling gevat in een omlijsting van pilasters onder een kroonlijst. In de tweede en achtste travee is een getoogde poort met dubbele inrijdeuren en hardstenen stootblokken. De overige traveeën kennen een invulling van meerruits schuifvensters met halve luiken op de begane grond en meerruits draaivensters op de verdieping. De kopse noordgevel heeft drie vensterassen waarin centraal een toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht geflankeerd door meerruits vensters met halve luiken en op de verdieping drie meerruits draaivensters. De blinde zuidgevel is verlengd met een bakstenen muur met ezelsrug en voorzien van een getoogde poort. De deels afluivende achtergevel heeft een regelmatige indeling met deuren en meeruits vensters.

In het INTERIEUR een kleine schuilkapel (achter schijnluiken) uit 1791 met een rijk gedecoreerd, fraai barokaltaar en ten weerszijden daarvan een deur versierd met guirlandes en gevat in een omlijsting in overgangsvormen Lodewijk XV en XVI stijl, betimmeringen en banken in eenvoudige vormen begin negentiende eeuw. De kapel heeft tot 1843 dienst gedaan.

Waardering

Het OOSTELIJK BOUWHUIS is van algemeen belang:

  • vanwege de ouderdom;
  • als karakteristieke afsluiting van het voorplein;
  • vanwege de 18de-eeuwse schuilkapel in het interieur (uniek voor de Veluwe);
  • vanwege de ensemblewaarde;
  • vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Externe links

Afbeeldingen