Handelingen

Loosbroek, Dorpsstraat 49 - Antonius van Padua

Uit ReliwikiBezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bernheze
Plaats: Loosbroek
Adres: Dorpsstraat 49
Postcode: 5472PH
Sonneveld-index: 07861
Jaar ingebruikname: 1913
Architect: Margry, J.C.F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Karakteristieke kleine neoromaanse zaalkerk met toren naast het koor, naar ontwerp van Jos. Margry (1888-1982). Kerk, parochie en het ontginningsdorp zijn begin twintigste eeuw ontstaan. De kerk is gerestaureerd in 2005. Tot de komst van een kerk waren bewoners van Loosbroek aangewezen op de kerk in Heeswijk. In 1898 kreeg kapelaan De Groot opdracht van bisschop Wilhelmus van de Ven om een parochie op te richten en een kerk te stichten. Na het verkrijgen van grond van bewoners van Kasteel Heeswijk werd datzelfde jaar een noodkerk in het dorp gebouwd, die vanwege de slechte staat in 1902 alweer herbouwd moest worden. In datzelfde jaar werd begonnen met de bouw van een volwaardige kerk naar ontwerp van architect Jos Margry. Om de bouw te financieren kreeg de parochie een schenking van het Antoniusfonds, waarbij de kerk gewijd diende te worden aan Antonius van Padua. De kerk werd in 1912 ingewijd. De kerk is opgebouwd als zaalkerk en heeft neoromaanse elementen. De kerktoren, met een achtkantige spits tussen vier topgevels, staat naast het schip van de kerk. In de zijgevel zijn ronde ramen geplaatst met daaronder bifora. Achter de kerk staat de pastorie. In de kerk is een relikwie van de heilige Donatus aanwezig en er werd een poging gedaan om van de kerk een kleine bedevaartplaats te maken. Donatus komt ook terug in beelden en kaarsen in de kerk.

In 1948 werd een Heilig Hartbeeld bij de kerk geplaatst. De kerk is aangewezen als Gemeentelijk monument.

  • (bron: parochieheiligeaugustinus.nl)

MIP omschrijving

  • Naam monument: St. Anthonius van Padua
  • Bouwstijl: Neo-Romaans
  • Bouwperiode: 1912 tot: 1912
  • Gevels en materialen: R.K. Kerk St. Anthonius van Padua, eenbeukige zaalkerk met toren (1912). Baksteen.
  • Vensters en deuren: Neoromaans gebouw met rondboogramen en liseenachtige steunberen. Rondboogramen met traceringen en glas-in-lood.
  • Dak en bedekking: Zadeldak gedekt met leien.
  • Bijgebouwen: Beeld van Donatus ca. 1910-20. Kerkhofkruis op bolvormig bakstenen voetstuk. Ernaast in baksteen gemetselde bidstoel, ca. 1930-40. Smeedijzeren hek.
  • Omschrijving: Veelhoekig gesloten lagere absis. Naast het koor geplaatste ingebouwde toren met achthoekige naaldspits en frontons. Typerend voorbeeld van eenvoudige neoromaanse dorpskerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur