Handelingen

Maasdijk, Maasdijk 40 - Concordia

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Concordia
Genootschap: Vereniging van Vrijzinnig Hervormden in Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westland
Plaats: Maasdijk
Adres: Maasdijk 40
Postcode: 2676AE
Inventarisatienummer: 02601
Jaar ingebruikname: 1910
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 514749 (orgel)

Geschiedenis

De Vrijzinnig Hervormden van Maasdijk richtten op 3 december 1923 met aanvankelijk 36 leden een afdeling op en hielden éénmaal per maand diensten in de Openbare school, spoedig daarna twee maal per maand en vervolgens regelmatig iedere zondag. Ds. J.P. de Graaf uit Naaldwijk verzorgde het catechetisch onderwijs, later de eerste voorganger, de heer J.B. Schouwink. Er werd actie gehouden om te komen tot de bouw van een eigen vergadergelegenheid en op 16 november 1927 kon het gebouw Concordia door ds. Junod van Wassenaar in gebruik worden genomen. Later ook Nederlandse Protestanten Bond.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerkgebouw van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden te Maasdijk, vanwege het éénklaviers secretaire-orgel met 5 registers, gemaakt in 1802 door J.P. Künckel voor een particuliere opdrachtgever. De oorspronkelijke achterwand is vervangen door een kerkorgelfrontje.

Orgel

Het orgel is gebouwd door J.P. Künckel in 1802. In 1946 is het orgel geplaatst in Maasdijk door firma D.A. Flentrop. In 1953 is het orgel voorzien van een negentiende eeuws schijnfront.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur