Handelingen

Meliskerke, Bergstraat 34 - Ichthuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ichthuskerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Veere
Plaats: Meliskerke
Adres: Bergstraat 34
Postcode: 4365BD
Inventarisatienummer: 06595
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Steen en Tuinhof
Huidige bestemming: Gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een verzorgde wederopbouwkerk met dakruiter. Gesloopt 2012.

Orgel

In het gebouw was 1 pijporgel aanwezig. Het orgel had de volgende plaats in het gebouw: galerij boven de preekstoel.

Dit orgel is in 2011 verplaatst naar de historische Odulphuskerk in Meliskerke..

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is Fa. Pels & Van Leeuwen. Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in het jaar 1978. Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: twee manualen, pedaal met eigen registers

De dispositie is als volgt: Hoofdwerk: Prestant 8’, Roerfluit 8’, Octaaf 4’, Mixtuur IV sterk, Sesquialter II sterk (vanaf g) Nevenwerk: Holpijp 8’, Roerfluit 4’, Prestant 2’, Quint 1 1/3’ Pedaal: Subbas 16’ Werktuiglijke registers: Koppel Hoofdwerk-Nevenwerk, Koppel Pedaal-Hoofdwerk, Koppel Pedaal-Nevenwerk

Plaats klaviatuur / speeltafel: achterzijde kas Manuaalomvang: C-g’’’; Pedaalomvang: C-f’; Windladensysteem: sleepladen Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

Bijzonderheden: Het orgel is in serie gemaakt met het orgel voor de voormalige Immanuëlkerk te Koudekerke (sinds 2008 in de Lambertuskerk te Vught), maar dan zonder Schalmey 8’. De Prestant 8' werd op halve lengte gebouwd door middel van een systeem dat door Haskell is bedacht. Hierbij is er een soort binnencorpus in de eigenlijke pijp aangebracht waardoor de pijp op 4'-lengte klinkt als een 8'.

[INVCOZZL]

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad 7 januari 2012

De Ichthuskerk in Meliskerke sluit op 15 januari definitief haar deuren. Na de laatste kerkdienst, die om 14.00 uur begint, zal kerkenraadsvoorzitter A. van Sluijs een presentatie geven over de geschiedenis van de van oorsprong gereformeerde kerk. Na de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland in 2004 besloot de gemeente in de toekomst samen te komen in de Dorpskerk in Biggekerke en de Odulphuskerk in Meliskerke. De laatste is na een grondige restauratie en een nieuwe aanbouw klaar voor gebruik. De Ichthuskerk zal worden verkocht. De geschiedenis van de Ichthuskerk gaat terug tot 7 september 1869, toen in Meliskerke een christelijke gereformeerde gemeente werd geïnstitueerd. Die sloot zich aan het einde van de 19e eeuw aan bij de Gereformeerde Kerken in Nederland. De gemeente kwam vanaf 1916 samen in een zeskantig kerk­gebouw aan de Bergstraat. Dat werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw vervangen door het huidige kerkgebouw, dat zo’n 300 zitplaatsen biedt.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur