Handelingen

Meppel, Grote Oever 142 - Stephanus (1961 - 2007)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Stephanus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Meppel
Plaats: Meppel
Adres: Grote Oever 142
Postcode: 7941BJ
Jaar ingebruikname: 1961
Architect: Starmans, P.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Met name door de losstaande betonnen toren interessante moderne kerk. Niet-georiënteerde rechthoekige kerk, met in linker zijwand, die vanaf straat De Grote Oever zichtbaar is, niet-figuratieve moderne glas-in-loodramen; in rechter aanbouw naast koor glas-in-loodramen met afbeeldingen van enkele heiligen (deze ramen komen uit de neogotische kerk van Wennekers).

Na jarenlange discussies buiten gebruik gesteld 2007, en vervangen door een nieuwe, kleinere, R.K. St. Stephanuskerk, in de voormalige Geref. Vrijgemaakte Opstandingskerk. In die nieuwe kerk zijn de glas-in-loodramen van heiligen herplaatst, in de kerkzaal en (in de voorgevel) St. Nicolaas.

Oorspronkelijk plan tot sloop 2007.

Zomer 2009 stond dit gebouw er echter nog steeds. De klokken waren toen wel uit de toren gehaald. Sloop van het hele complex was onverminderd aan de orde, ondanks acties tot eventueel behoud van de zeer markante toren. Ook najaar 2010 stond dit complex er nog steeds.

De markante toren, aangetast door betonrot, is gesloopt 22 t/m 24 februari 2012. Sloop van de kerkzaal zelf, met nevenruimten, zou vermoedelijk spoedig volgen.

De Stephanuskerk (1961, P.Starmans) en de toren worden gesloopt. De kerk is verkocht aan een projectontwikkelaar. Restauratie en renovatie was voor de katholieke gemeenschap niet haalbaar. De parochie verhuist naar de GKV Opstandingskerk aan de Commissaris de Vos van Steenwijklaan. Deze kerk is verbouwd en op 4 november 2007 gewijd. Verschillende inventarisstukken uit de oude kerk zijn meegenomen naar het nieuwe gebouw. De oude Stephanuskerk is daarna afgebroken. Hier komen appartementen. (47-02/55-06/59-08)

  • Juni 2014: Er staat een hek om de kerk, maar deze is nog niet gesloopt.
  • Uiteindelijk is de kerk in 2015 gesloopt.

In de media

  • Uit RTVMeppel.nl d.d. 21 maart 2015

In opdracht van woningcorporatie Actium start Bork Sloopwerken vrijdag 20 maart met de sloop van de voormalige St. Stephanusparochie aan de Grote Oever in Meppel. Eind april rondt Bork de sloopwerkzaamheden volgens planning af. De toren uit 1961 verkeerde in slechte bouwkundige staat en is om die reden in 2012 al gesloopt.

Afbeeldingen

Exterieur