Handelingen

Meppel, Heerengracht 23 - Remonstrantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Remonstrantse Kerk
Genootschap: Remonstrantse Broederschap
Provincie: Drenthe
Gemeente: Meppel
Plaats: Meppel
Adres: Heerengracht 23
Postcode: 7941JH
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Knijtijzer, H.
Huidige bestemming: gesloopt op voorgevel na
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne rechthoekige zaalkerk, die de in 1945 verwoeste kerk verving. Laatste viering als Remonstrantse Kerk in dit gebouw 28 september 2008. De Remonstrantse gemeente werkte al langer samen met de Doopsgezinden, en houdt nu vieringen in de Doopsgezinde Kerk aan de Vledderstraat. Op de locatie van de Remonstrantse Kerk zijn 24 woonzorgappartementen gebouwd. Op de (interessante) voorgevel na is de kerk in januari 2011 gesloopt.

Bericht uit 2008

De huidige Remonstrantse kerk aan de Heerengracht, in 1951 gebouwd naar een ontwerp van H. Knijtijzer, kwam op de plaats van de oudere kerk uit 1881, die 28 januari 1945 door een verdwaalde Engelse vliegtuigbom is verwoest. Medio 2007 zijn kerk en kosterij gekocht door de Stichting De Stouwe Beheer. Men denkt over sloop en de bouw van een wijksteunpunt voor ouderen in het centrum van Meppel. De Remonstrantse gemeente werkt intensief samen met de Doopsgezinde gemeente. Aanvankelijk werden samen bij toerbeurt kerkdiensten gehouden in de twee kerkgebouwen. Vanaf januari 2008 kerkt men samen in de Doopsgezinde Kerk aan de Vledderstraat. (59-08)

In de media

Uit: Meppeler courant

Kerk maakt plaats voor verpleeghuis

maandag 17 januari 2011

Meppel – De sloop van de voormalige Remonstrantse Kerk aan de Heerengracht mag beginnen. Alle procedures voor het verpleeghuis aan de Heerengracht zijn, met één jaar vertraging, gelopen. Alle vergunningen zijn binnen bij De Stouwe. De realisatie van de nieuwe kleinschalige zorglocatie is nabij. De karakteristieke voorgevel met klokkenstoel blijft bewaard. De rest van het gebouw wordt nieuw opgetrokken en biedt volgend jaar een thuis aan 24 hulpbehoevende ouderen.

Verpleeghuis De Kaailanden wordt een verpleeghuis achter de gevel van de Remonstrantse Kerk. Het pand herbergt 24 woonzorg-appartementen voor dementerende ouderen. Stichting De Stouwe verbreedt met de nieuwe voorziening aan de Heerengracht haar zorgaanbod met psycho-geriatrische verpleeghuiszorg. Het project behelst een deels begeleide woonvorm voor vier groepen van zes bewoners. De bewoners beschikken over eigen sanitair en een woon/slaapkamer. Het grootste deel van de dag brengen de mensen door in de gezamenlijke woonkamer.

Uniek aan dit verpleeghuis zijn onder meer de drie partnerwoningen op de begane grond. De appartementen zijn bestemd voor echtparen waarvan één van beide partners verpleeghulp nodig heeft. Zo hoeven man en vrouw niet van elkaar gescheiden te worden.

Afbeeldingen

Nieuwbouw