Handelingen

Meppel, Thorbeckelaan 73 - Nieuwe Kerk / Kruiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Ned.
Provincie: Drenthe
Gemeente: Meppel
Plaats: Meppel
Adres: Thorbeckelaan 73
Postcode: 7942CL
Inventarisatienummer: 14071
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Plooij, B.W.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Provinciaal monument


Geschiedenis Gereformeerde Nieuwe Kerk

Architectonisch interessante wederopbouwkerk, vanwege de centraliserende plattegrond in de vorm van een onregelmatige achthoek. Opmerkelijk laat werk in het oeuvre van B.W. Plooij.

Gebouwd als tweede Gereformeerde Kerk van Meppel, na de oudere Gereformeerde Kerk aan de Groenmarkstraat, welke toen de naam "Oude Kerk" kreeg. In 1994 buiten gebruik als Gereformeerde Kerk ("Synodaal") en verkocht aan Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Deze gaf het gebouw de naam Kruiskerk.

Geschiedenis Gereformeerde Vrijgemaakte Kruiskerk

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. In 1994 verkocht aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, Wijk Oost, die aan dit kerkgebouw de naam Kruiskerk gaf, als onderscheid van het in 1974 in gebruik genomen (eerste) kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, die toen de naam Opstandingskerk kreeg, en ging dienen als kerk van Wijk West. In 2007 is die Opstandingskerk verkocht aan de R.K. parochie St. Stephanus.

De Kruiskerk aan de Thorbeckelaan is in 1958 gebouwd als Gereformeerde Nieuwe Kerk, die in 1994 door de Vrijgemaakten is gekocht. Die bezaten ook de Opstandingskerk, maar men wilde weer terug naar één gebouw. Daarom is de Kruiskerk verbouwd en uitgebreid. Die verbouwing en uitbreiding was in 2007 klaar, en op 14 september 2007 is de kerk officieel opnieuw in gebruik genomen. (55-06/56-06/59-08)

Orgel

Het orgel is gebouwd door E. Leeflang in 1963.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur