Handelingen

Middelburg, Bree 8 - Gereformeerde Gemeente in Ned. Buiten Verband

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Geref. Gemeenten in Ned. Buiten Verband
Provincie: Zeeland
Gemeente: Middelburg
Plaats: Middelburg
Adres: Bree 8
Postcode: 4331EC
Sonneveld-Index: 06623
Jaar ingebruikname: 1903
Architect: Geen
Huidige bestemming: woning
Monument status: geen

Geschiedenis

Na de kerkelijke scheuring in 1981, in de gemeente die samenkwam in de Middelburg, Armeniaans Schuitvlot 22 - Westerkerk, heeft deze gemeente, die zich vanaf dan de Gereformeerde Gemeente in Nederland buitenverband noemt, tot ongeveer eind 1984 gebruik gemaakt van het kerkgebouw de Westerkerk . Na enkele rechtszaken moest het kerkgebouw worden afgestaan aan de kerkelijke gemeente die zich noemde de Gereformeerde Gemeente in Nederland. De zgn. buitenverbanders kochten na enig omzwerven in 1991 het pand Bree 8 van een Baptistengemeente. Het had rond de 100 zitplaatsen. Op 29 januari 1992 heeft ds. J. De Groot , als consulent van de gemeente , het aangekochte kerkgebouw , Bree 8 , officieel in gebruik genomen. Vanaf 4 Oktober 2009 is de gemeente weer samen gegaan met de gemeente die samenkomt in de Middelburg, Armeniaans Schuitvlot 22 - Westerkerk. Het kerkgebouw Bree 8 was oorspronkelijk als school gebouwd omstreeks 1903 met een afgesloten stadstuin/plaats en een inpandige berging.

Architect

Bij de bouw was geen architect bij betrokken, volgens een krantenbericht was het 'G.H. Vertregt, die het bouwplan ontwierp en uitvoerde'. Dit betreft Gerrit Hendrik Vertregt (1867-1940), aannemer, timmerman en metselaar in Middelburg. Het betrof een verbouwing, waarvoor hij op 15 mei 1903 een vergunning kreeg (toegang 1040, inventarisnummer 174 volgnr 68), waarbij zoals gebruikelijk in Middelburg voor circa 1930, de tekening verloren is gegaan.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 8 september 2009.

De gereformeerde gemeente in Nederland (buiten verband) te Middelburg heeft te kennen gegeven terug te willen keren naar het verband van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (binnen verband). De buitenverbandgemeente in Middelburg behoort tot de zeven gemeenten die zich in 1980 losmaakten van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Het ging om Dinteloord, Gouda, Middelburg, Nieuwerkerk, Rijssen, Veenendaal en IJsselmuiden. Deze gemeenten werden gediend door drie voorgangers: ds. A. van den Berg te Gouda, ds. J. de Groot te Rijssen en ds. A. Wink te Veenendaal. Ds. De Groot en ds. Van den Berg overleden beiden in 2004. Ds. Wink (83) is de enige nog in leven zijnde predikant. Vanwege ziekte is hij al langere tijd niet meer in staat om voor te gaan. Omdat er kinderen werden geboren aan wie vervolgens de heilige doop niet kon worden bediend, besloot de gereformeerde gemeente in Nederland (buiten verband) in Nieuwerkerk eind 2008 als eerste gemeente om terug te keren naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. De buitenverbandgemeente in Middelburg vroeg gisteren aan de classis zuid van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland om advies hoe te handelen om tot samenvoeging te komen met de in Middelburg reeds bestaande binnenverbandgemeente (Westerkerk). Om dat te kunnen realiseren, stelde de classis zuid deputaten artikel 39 aan.

Afbeeldingen

Interieur

Fotos M Boot