Handelingen

Middelburg, Willem Teellinckstraat 3 - Ter Hoogekerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ter Hoogekerk
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zeeland
Gemeente: Middelburg
Plaats: Middelburg
Adres: Willem Teellinckstraat 3
Postcode: 4335CS
Jaar ingebruikname: 1997
Architect: Geenen-Oskam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Grote kerk met dakruiter. "Refodome". Verving het voormalige kerkgebouw In gebruik genomen op 13 Mei 1997 met 150 zitplaatsen.

Orgel

In 1990 plaatst de firma Fama & Raadgever te Maarssen een nieuw orgel in het voormalige kerkgebouw. Na de sluiting van het kerkgebouw is dit orgel overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw.

Eind september heeft de Gereformeerde Gemeente van Middelburg-Centrum een tweede orgel in gebruik genomen. Het staat in de grote zaal. Het orgel is een Fama en Raadgever-orgel uit 1991 en komt uit de gesloten kerk van de Gereformeerde Gemeente in Rotterdam-West.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 16 januari 1996.

De bouw van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Middelburg-Centrum kan doorgaan. Het college van B en W krijgt van de commissie bezwaar- en beroepschriften het advies om de protesten van omwonenden af te wijzen. De kans dat het gemeentebestuur het advies naast zich neerlegt, is nihil.

Woordvoerder P. Joosse van de bouwcommissie van de gereformeerde gemeente reageerde gisteravond verheugd op de uitslag van de bezwaarcommissie. „Dit doet ons goed”, zei hij. De kerkelijke gemeenschap wil aan de westzijde van de stad een nieuw kerkgebouw met een kosterswoning neerzetten.

De uitslag van de commissie, die vandaag aan alle belanghebbenden wordt bekendgemaakt, volgt na een hoorzitting op 18 december. Die was belegd nadat ongeveer tien bewoners van de Kruisweg, de Lauwerijszstraat en de Obrysstraat in het geweer waren gekomen tegen de bouwplannen. Aan de Kruisweg wil een aannemingsbedrijf uit Zierikzee bovendien zestien woningen neerzetten.

De omwonenden vrezen verkeers- en parkeeroverlast. Een ambtelijk rapport waaruit zou blijken dat de verkeersafwikkeling rondom de kerk geen problemen oplevert, wijzen ze van de hand. Het rapport is volgens hen toegeschreven naar een bepaalde oplossing, niet consistent en tegenstrijdig, aldus hun advocaat, mr. M.W. Dieleman. De buurtbewoners zijn bovendien bang voor vermindering van het woongenot.

De commissie voor bezwaar- en beroepschriften verwerpt de kritiek dat door de aanwezigheid van de kerk de verkeersstroom niet meer in de hand te houden is. De suggestie van de omwonenden om een extra ontsluitingsweg aan te leggen, wijst zij af. „Van parkeeroverlast zal, gelet op het terrein met 225 parkeerplaatsen bij het kerkgebouw, vrijwel geen sprake zijn”.

Het is de tweede keer dat de bewoners protest aantekenen tegen de bouw van een kerk in hun wijk. In april vorig jaar kwamen ze al in actie toen het gemeentebestuur de artikel-19-procedure startte om de bouwplannen mogelijk te maken. Dat protest leverde uiteindelijk niets op. Dit keer tekenden de omwonenden bezwaar aan tegen de bouwvergunning die in oktober werd verstrekt.

Een van de redenen waarom de gereformeerde gemeente in Middelburg-Centrum heeft besloten tot de bouw van een nieuwe kerk aan de rand van de stad, is de toenemende verkeersdrukte op zondag. „Door het winkelen op de rustdag, wordt het voor de kerkgangers steeds moeilijker de auto te parkeren”, aldus Joosse. Ook was er dringend behoefte aan extra vergaderruimte.

Het nieuwe gebouw krijgt straks 70 zitplaatsen minder dan het huidige. Dat telt er 1320. Met de nieuwbouw is een bedrag gemoeid van 6,5 miljoen gulden. Het pand in het centrum wordt verkocht aan een projectontwikkelaar. Die wil de betrokken locatie inrichten met winkels en woningen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur