Handelingen

Middelrode, Driezeeg 40 - Allerheiligst Sacrament

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Sint-Michielsgestel
Plaats: Middelrode
Adres: Driezeeg 40
Postcode: 5258LE
Sonneveld-index: 07901
Jaar ingebruikname:
Architect: Strik, J.
Huidige bestemming: Rooms Katholieke Kerk
Monument status: geenGeschiedenis. Bron: parochieheiligeaugustinus.nl

Sobere wederopbouwkerk met dakruiter.

De kerk werd gebouwd in het kader van een reconstructie van het centrum van Middelrode, en werd ontworpen door Jan Strik volgens de principes van de Bossche School. De kerk werd ingewijd in 1950, nadat Middelrode in 1946 was verheven tot een zelfstandige parochie. De bakstenen kerk werd uitgevoerd in basilicastijl. Ze heeft een dakruiter als klokkentoren. De klok, uit 1483, is afkomstig van de voormalige kapel.

In 2004 werd de parochie van Middelrode samengevoegd met die van Berlicum. De nieuwe parochie werd gewijd aan de Heilige Norbertus. Vanaf 1 juli 2012 is de Sint-Petruskerk te Berlicum onttrokken aan de eredienst en worden de diensten voor de inwoners van Berlicum en Middelrode in de Sacramentskerk in Middelrode gehouden.

Parochiecentrum De Rots : Het parochiecentrum van Berlicum/Middelrode is gelegen aan de Kerkwijk 44 A in Berlicum. Het is het bruisend hart van de parochie waar allerlei vergaderingen en activiteiten plaats vinden.

Geschiedenis

Na 2004 bleven beide kerklocaties nog geruime tijd in gebruik. In die tijd is wel eens geopperd, de Petruskerk te vervangen door een nieuwe passende kerk en daarna de kerk van Middelrode af te stoten. Maar die plannen zijn slechts gedeeltelijk uitgevoerd.

De Sint Petruskerk in Berlicum is per 1 juli 2012 gesloten en in 2015-2016 gesloopt. De kerk van het Allerheiligst Sacrament in Middelrode werd toen de ' tijdelijke' parochiekerk voor de parochie H. Norbertus (Berlicum en Middelrode), tot er in Berlicum een nieuwe kerk gebouwd zou zijn op de plaats van de St. Petruskerk.

  • 2017 Het plan voor een nieuwe kerk in Berlicum lijkt voorlopig van de baan. Vermoedelijk om financiële redenen.

Afbeeldingen