Handelingen

Moerdijk, Grintweg 82 - Gereformeerde Kerk (1953 - 2005)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Moerdijk
Plaats: Moerdijk
Adres: Grintweg 82
Postcode: 4782AE
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Bom, C. van der
Huidige bestemming: woning
Monument status: geen

Geschiedenis

Charmante kleine wederopbouwkerk met torentje, gebouwd ter vervanging van de in 1944 verwoeste Geref. Kerk aan de Zwaluwsedijk.

Buiten gebruik 2005, te koop 2006, verkocht en sinds 2009 na interne verbouwingen in gebruik als woning. Het exterieur van dit kerkgebouw, inclusief torentje (met daarin klok), is vrijwel in oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Per 1 september 2005 is in Moerdijk een Protestantse gemeente gevormd. Besloten is de Hervormde Kerk (1815) als Protestantse Kerk te gaan gebruiken, en de Gereformeerde Kerk buiten gebruik te stellen. Zondag 21 augustus 2005 is in beide kerken de laatste (aparte) kerkdienst gehouden. Zondag 28 augustus is de startdienst gehouden in de Protestantse Kerk aan het Wilhelminaplein.

De eerste Gereformeerde Kerk, aan de Zwaluwsedijk, is in 1944 tijdens de oorlog verwoest. Naar een ontwerp van C. van der Bom is in 1953 aan de Grintweg een nieuwe Gereformeerde Kerk gebouwd. Na de vorming van de PKN-gemeente is in die kerk op 21 augustus 2005 de laatste dienst gehouden. Deze kerk is daarna tijdelijk gehuurd door de uit Hoeven en Etten-Leur afkomstige geloofsgroep Transformanten. Dat was echter van korte duur. De Moerdijkers klaagden over de “herrie” die deze groep maakte. Dat zou te maken hebben met het enthousiaste zingen van de groep en de begeleiding door een forse geluidsinstallatie.

Deze voormalige Gereformeerde Kerk is, uiteindelijk, in 2007 verkocht aan een gezin uit Etten-Leur, dat er is gaan wonen. Daarbij is het exterieur ongewijzigd gebleven, maar het interieur is stevig verbouwd.

CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1953
  • Bouwstijl: Traditionalisme
  • Architect: Bom, C. van der
  • Gevels en Materialen: Rechthoekige zaalkerk. Achthoekige toren met open klokkenlantaarn. Traditionalistisch bouwwerk.
  • Dak en Bedekking: Schilddak.

Afbeeldingen