Handelingen

Moergestel, Stokeind 15 - Kapel O.L. Vrouw van de Vrede

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel O.L. Vrouw van de Vrede
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oisterwijk
Plaats: Moergestel
Adres: Stokeind 15
Postcode: 5066XA
Inventarisatienummer: 07929
Jaar ingebruikname: 1939
Architect: Ven, W.A.M. van der, Velp
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 519980

Geschiedenis

Monumentomschrijving Rijksdienst

KAPEL gesticht in 1939, ter herdenking van van het feit dat Carol Schade, bewoner van de villa De Hooge Braaken, Stokeind 14, een auto-ongeluk had overleefd. De kapel werd opgetrokken in Traditionalistische stijl en na de Tweede Wereldoorlog toegewijd aan O.L. Vrouw van de Vrede.

Omschrijving

Eenvoudige, eenbeukige kapel met halfrond gesloten absis, opgetrokken in baksteen en gewit. Zadeldak met schilden die de ronding van de absis volgen. Dakruiter met zadeldakje. De kapel maakt deel uit van de bakstenen entreepoort met ezelsrugmuur van het landgoed De Hooge Braaken. De voorgevel is een tuitgevel met uitkragende aanzetstukken en makelaar met kruis in top. Rondboogingang met smeedijzeren hek, waarboven rondvenster en de tekst Ave Maria. Rechts van de ingang een gevelsteen met de tekst: 'Deze kapel werd/ gesticht in het jaar/ onzes Heeren 1939/ en op 8 december/ toegewijd aan O.L. Vrouw'. Rechthoekig schip met rechts van de kapel een dienstaanbouw onder een doorgetrokken dakschild met schildeinde. Deze aanbouw gaat aan de achterzijde over in de lage, ronde absismuur met een tweetal rondboogvensters. Aan de linkerzijde ontbreekt deze aanbouw.

Inwendig heeft de kapel een ietwat ongebruikelijke T-vormige plattegrond, waarbij de absis breder is dan het schip. Rode plavuizen vloer. Open bekapping.

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als herinnering aan de in Noord-Brabant populaire Mariadevotie en is typologisch van belang vanwege de bijzondere plattegrond. Zij is van architectuurhistorisch belang, vanwege de toepassing van traditionalistische vormen. Zij is een zeldzaam voorbeeld van een particuliere stichting, ter herinnering aan een auto-ongeluk.

MIP omschrijving

  • Bouwperiode: 1939 tot: 1939
  • Gevels en materialen: Kleine bakstenen devotiekapel met rechthoekig schip met aan voorzijde rondboogopening met afgeschuinde dagkanten. Ziende kap, halfrond gesloten koor, zadeldak met leien in maasdekking. Stichtingssteen naast rondboogopening (rechts).
  • Vensters en deuren: In koorsluiting twee rondboogvensters met diepe schuine dagkanten.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met leien in maasdekking.
  • Groen: Bos aan achterzijde.
  • Bijzonderheden: Topgevel op uitgezwenkte schouderstukken, oculus in topgevel.

Afbeeldingen