Handelingen

Munstergeleen, Abshoven 27 - Kapel Abshoven

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel Abshoven
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Sittard-Geleen
Plaats: Munstergeleen
Adres: Abshoven 27
Postcode: 6151GC
Inventarisatienummer: 13263
Jaar ingebruikname: 1901
Architect: Kayser, J.
Huidige bestemming: restaurant
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Voormalig landgoed Abshoven, later klooster. Van het oude goed, aangelegd om een binnenplaats, bestaat nog een gedeelte: o.a. een eenvoudige bakstenen vleugel met rechthoekige vensters in Naamse steen, XIX A. Gevelstenen 1715 en 1717 (met wapen). Hoofdgebouw en schuur (waarin de gevelstenen) gewit.

Buiten gebruik 1990, diverse branden, plan sloop 2007.

Van het achttiende-eeuwse klooster zijn nog het herenhuis, de zuidelijke vleugel en een schuur uit de jaren 1715-1717 bewaard gebleven. In 1901 werd het gebouw een zusterklooster met daarin een kindertehuis, Huize Abshoven. Nadat het klooster was gesloten brandde het in 1995 grotendeels af.

Bij de herontwikkeling van het gebied om het klooster heen zijn de schuren van het in verval geraakte complex afgebroken. Het enige wat op zeker moment nog overeind stond, zij het in groot verval, waren het voormalige klooster, de kapel en de kelder van het herenhuis. Ook stond nog een klein deel van de voorgevel van het herenhuis overeind.

Half december 2011 is tussen de gemeente Sittard-Geleen en een projectontwikkelaar een vaststellingsovereenkomst gesloten. Via deze overeenkomst werd geregeld dat het klooster, de kapel en de middeleeuwse kelder van het voormalig abtshuis zouden worden gerestaureerd. Ook zou een herinrichting plaatsvinden van de Engelse tuin. Ter concessie aan de projectontwikkelaar verviel de plicht tot herbouw van de hoeve en het abtshuis. Een herbestemming van het complex is later alsnog gevonden. (bron: [[1]]wikipedia).

Het herbouwde deel van het complex is in gebruik als kantoorruimte, en de in 2012-2013 gerestaureerde/herbouwde kapel als "Brasserie Abshoven".

In 2013 is dit gebouw afgevoerd van de Rijksmonumentenlijst (met nummer 33760). Het is nu Gemeentelijk monument.

  • Dit complex is te zien vanuit de trein.

Afbeeldingen