Handelingen

Naarden, Cattenhagestraat 57 - Christelijke Gereformeerde Kerk (1958 - 2022)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Naarden, Cattenhagestraat 57 - Christelijke Gereformeerde Kerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christelijke Gereformeerde Kerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Gooise Meren
Plaats: Naarden
Adres: Cattenhagestraat 57
Postcode: 1411CR
Sonneveld-index: 05911
Jaar ingebruikname: 1958
Architect:
Huidige bestemming: woning
Monument status: geen

Geschiedenis

Kleine kerk met torentje in het centrum van Naarden. De preekstoel en kerkbanken waren gemaakt door Jan van den Brink. Het glas-in-loodraam aan de achterkant van het gebouw is gemaakt door Anneke Kaaij-van Wijngaarden. Eén van haar eerste werken als kunstenares. Na de sluiting van de kerk in Naarden is het gebouw omgebouwd tot woonhuis. De kerkbanken zijn verhuisd naar een kerk in Afrika. Het doopvont is overgeplaatst naar de Witte Kerk in Naarden. Dit geldt ook voor de Kanselbijbel. De witgeschilderde metalen letters "Christelijke Gereformeerde Kerk" zijn geplaatst in de tuin van de Elimkerk in Ouderkerk aan den Amstel. De preekstoel is helaas afgebroken. Het orgelfront en het glas-in-loodraam blijven in het kerkhuis aanwezig. Het binnenwerk en de speeltafel van het orgel zijn verkocht aan een kerk in de Oekraïne. Het is onduidelijk of het instrument nog bestaat. De consistoriekamer van de kerk wordt ingericht als keuken. Het catechisatielokaal wordt slaapkamer en badkamer. De galerij in de kerkzaal wordt omgebouwd tot 2 slaapkamers. De kerkzaal wordt woonkamer.

Korte geschiedenis

De gemeente bestaat sinds 20 april 1943. In het begin kwam men bijeen op Marktstraat 19, daarna in de gemeentezaal van de Hervormde kerk, vervolgens op Turfpoortstraat 51 en daarna bijna 10 jaar op de Turfpoortstraat 58. Op 3 april 1958 werd het huidige kerkgebouw aan de Cattenhagestraat 57 in gebruik genomen.

  • (bron: cgk-naarden.nl)
  • 2022 - De Christelijke Gereformeerde Kerk in Naarden heeft besloten om over korte tijd hun kerkgebouw aan de Cattenhagestraat 58 te verkopen en de kerkruimte van de Witte kerk te gaan huren. De gemeente zal wel blijven voortbestaan.
  • 2022 - 1 mei wordt de laatste kerkdienst gehouden. Na de sluiting zal het gebouw worden gerestaureerd en zal het een culturele functie krijgen. Het orgel blijft in het gebouw aanwezig evenals het glas in loodraam. De gemeente blijft wel voortbestaan en zal voortaan de Witte kerk (PKN) gaan huren. Dit hebben zij gedaan omdat ze het onderhoud en vaste lasten van de CGK niet meer kunnen betalen.

Afbeelding

Exterieur

Interieur