Handelingen

Nagele, Ring 15 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Protestantse Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Noordoostpolder
Plaats: Nagele
Adres: Ring 15
Postcode:
Sonneveld-index: 01428
Jaar ingebruikname:
Architect: Bakema, J.
Huidige bestemming: Protestantse Kerk
Monument status: Rijksmonument nr. 532155Gebouwomschrijving

Buitengewoon belangrijke moderne kerk met forse vrijstaande toren.

De SoW-kerk in Nagele is in 1960 in gebruik genomen. Opdrachtgever was de Gereformeerde Kerk. Ze werd ontworpen in 1958 door J.B. Bakema van architectenbureau Van den Broek en Bakema. De architect heeft veel symboliek in het ontwerp van de kerk verwerkt. Aan de buitenzijde van het gebouw is dat al zichtbaar. De kerkgang is een opgang naar boven: de muurtjes links van de kerk beginnen laag en de lijn van hoger en hoger wordt steeds voortgezet: tot het hoogste gedeelte van de kerk boven het liturgisch centrum. Daar valt het licht naar binnen zoals het Woord op ons neerdaalt. Door het grote raam in de aandachtswand is het kruis dat buiten is geplaatst zichtbaar. De kerk is een kerk in de traditie van de reformatie. De aandachtswand achter de preekstoel is groot en zou naar de bedoeling van Bakema helemaal leeg moeten zijn. Zo komt het woord centraal te staan. Daar gaat het volgens hem in de kerk om.

De kerk is gebouwd met eerlijke materialen, dat wijst naar de zuiverheid die het gebouw wil uitdrukken. Je kunt zien waar het beton van gemaakt is, er werd geen triplex maar hout verwerkt. De kerk staat een stukje van de weg af – je krijgt tijd om je te bezinnen voor je de kerk binnen stapt. De gang onder de toren door versterkt dat nog. Daarnaast heeft Bakema in zijn ontwerp willen weergeven, dat een kerk midden in de wereld staat. Je mag je niet afzonderen – de ramen zijn daarom bewust laag geplaatst, er zitten zelfs uitsparingen in de muur rond de voorhof die dat benadrukken.

De kerk heeft geen drempels. De kerk moet voor iedereen toegankelijk zijn en Bakema benadrukt, dat ieder met zijn eigen geloof zich er welkom moet weten. Ieder moet op zijn eigen wijze z'n geloof kunnen beleven, hoeft zich niets aan te laten praten. Maar mag ook zijn inzichten aan een ander niet opdringen. Ook voor anderen is het heil weggelegd. Ieder neemt op eigen verantwoording deel aan doop en avondmaal. Jaap Bakema maakte een drempelloze kerk in de hoop dat figuurlijke drempelloosheid volgt.

  • (Bron: SOW. Kerk Nagele)

Orgel

Voor de Gereformeerde Ontmoetingskerk te Nagele bouwde Fonteijn & Gaal in 1959/1960 een orgel onder advies van de Orgel Adviescommissie van de GOV. Sinds 1999 is de kerk een samen-op-weggemeente. In 2007 is een ook een elektronisch orgel in de kerk geplaatst. Het pijporgel is daarna toch weer in gebruik genomen, en zal in mei 2014 worden uitgebreid met enkele registers

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur