Handelingen

Neede, Kerkplein 1 - Grote Kerk

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Grote Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Neede
Provincie: Gelderland
Gemeente: Berkelland
Plaats: Neede
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 7161DP
Inventarisatienummer: 16371
Jaar ingebruikname: 1949
Architect: Feenstra, G.
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 30322 (Toren)

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk. Zaalkerk met historische toren. Opgebouwd met delen van de oude, in de Tweede Wereldoorlog vernielde, kerk.

Sinds 2005 Protestantse Kerk.

Naar een ontwerp van de Needse interieurarchitect Groeneveld is september 2005 begonnen met de renovatie van het interieur. Op 12 maart 2006 is de eerste kerkdienst gehouden in de nieuw ingerichte kerk. Muren, pilaren en plafond zijn wit. Voorin de kerk is een wit kruis tegen de muur gekomen met achter het kruis verlichting. De banken zijn vervangen door stoelen. De kerk heeft hierdoor een multi-culturele bestemming gekregen. (55-06)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Toren van de Hervormde kerk. Bakstenen bouwwerk van drie geledingen, de onderste twee begeleid door overhoekse steunberen. In de bovenste geleding eenvoudig galmgat met vorktracering in iedere gevel. Rijke natuurstenen ingangspartij: portaal met flamboyant getraceerd bovenvenster. Korte Spits. De toren is gebouwd ca. 1506, uitgebrand in 1945 en nadien hersteld. In het torenportaal belangrijke laatgotische sculpturen (ca.1500): Pieta en twee beelden van "Christus op de koude steen", alle min of meer beschadigd. Beschadigde luidklok uit 1507.

Orgel

Het orgel is in 1954 gebouwd door de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht). In 1979 wordt het gerestaureerd door de firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam).

Dispositie
  • Manuaal 1: Quintadeen 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Nachthoorn 2' - Mixtuur 2' 5 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Baarpijp 8' - Trechtergamba 8' - Prestant 4' - Spitsgedekt 4' - Octaaf 2' - Quintfluit 1⅓' - Cymbaal 3 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Vlakfluit 2' - Bazuin 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.
  • Speelhulp: vrije combinatie.

Elektro-pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 14 maart 2006.

Afgelopen zondag had de eerste dienst plaats in de heringerichte Grote Kerk van Neede. De banken, die na een brand in 1946 in de kerk waren geplaatst, zijn vervangen door stoelen. Dat maakt de inrichting van het gebouw flexibeler. Om de kerk een moderner uiterlijk te geven, werd de preekstoel ingeruild voor een tafel en is het interieur wit geschilderd.

Vanaf nu bezoeken niet alleen plaatselijke hervormden het negentiende-eeuwse gebouw. Gezamenlijke erediensten maken de kerk ook voor Needse gereformeerden tot vaste vergaderlocatie. Een woningcorporatie verbouwt het voormalige pand van de gereformeerde kerk tot een appartementencomplex.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 11 juli 2015

Deze week is begonnen met de verbouw van de consistorie van de Grote Kerk aan het Kerkplein. Het betreft een geplande, maar wel ‘aardig grote’ verbouwing, zegt koster Engbert Bloemberg.De consistorie is de ruimte aan de achterzijde van de protestante kerk, die onder meer gebruikt wordt voor vergaderingen van de kerkenraad. Dit gedeelte was flink gedateerd. „Sinds de herbouw van de afgebrande kerk in 1945 was er nauwelijks meer iets aan die ruimte gedaan. Daarom kiezen wij ervoor alles in een keer meteen goed aan te pakken, zodat de vernieuwde ruimte zeker dertig tot vijftig jaar mee kan.”

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur