Handelingen

Neerijnen, Van Pallandtweg 12 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN - Hervormde gemeente Waardenburg - Neerijnen
Provincie: Gelderland
Gemeente: West Betuwe
Plaats: Neerijnen
Adres: Van Pallandtweg 12
Postcode: 4182CA
Inventarisatienummer: 11855
Jaar ingebruikname: 1865
Architect: Gulden, A.M.A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 30371


Geschiedenis

Neogotische dorpskerk met toren. Verving een kerk uit 1692.

In 1865 is de Protestantse (voormalige. Nederlands Hervormde) Kerk gebouwd. Er werd een okergele steensoort gebruikt. Bij de restauratie van rond 1975 werd de kerk wit geverfd. Tijdens de laatste restauratie rond 2004 is de okergele kleur weer teruggebracht. (52-04)

De Hervormde kerken in Neerijnen en Waardenburg zijn in gebruik bij een Hervormde gemeente van Gereformeerde Bond signatuur. (Hervormde gemeente Waardenburg - Neerijnen)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Gepleisterde, neogotische kruiskerk met slanke, uit twee geledingen bestaande toren, in 1865 gebouwd door de Zaltbommelse stadsarchitect A.M.A. Gulden. Inwendig gestucadoorde kruisribgewelven, rustende op rijk geprofileerde wandschalken. De meeste vensters zijn voorzien van wimbergen. Tot de inventaris behoort een in 1868 naar het voorbeeld van de kansel in Waardenburg gemaakte preekstoel in Lodewijk XV-vormen. Orgel met hoofdwerk en positief, in 1868 gemaakt door K.M. van Puffelen, in 1982 gerestaureerd door de fa Pels en van Leeuwen. Mechanisch torenuurwerk.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur