Handelingen

Nes, Vermaningspad 1 - Doopsgezinde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Vermaning
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Friesland
Gemeente: Ameland
Plaats: Nes (A)
Adres: Vermaningspad 1
Postcode: 9163JD
Inventarisatienummer: 09356
Jaar ingebruikname: 1843
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 7635

Geschiedenis

Mooie, uiterst sobere kerk zonder toren.

Deze Vermaning is de oudste Doopsgezinde kerk van Ameland. Het is nog de oude Vermaning van de Waterlandse gemeente in Nes. Na de algehele hereniging in 1854 werd in het jaar daarop de Jan Jacobskerk afgebroken. Deze kerk dateerde uit 1650. Eenzelfde lot had de kerk van het Foppe Onesvolk al in 1804-1805 ondergaan. In Nes waren er tot 1804 nl. drie Doopsgezinde gemeenten!

opname 1961 © AvD.
Kerkenraadskamertje

De huidige Vermaning werd voor het laatst in 1843 echt verbouwd. De kerkenraadskamertjes aan de oostkant werden toen gebouwd, de muren verhoogd en de kap veranderd. Ook de inrichting dateert voor het grootste gedeelte uit die tijd.

Uiterste soberheid

Het interieur wordt gekenmerkt door een uiterste soberheid en laat de bezoeker nog iets ervaren hoe het vroeger in de schuilkerken geweest moet zijn. De kleine kansel, de stoelen, het harmonium, het geeft de indruk van een huiskamer waar de gemeente bij elkaar komt.

Menno-huisje

Aan deze kerk is een klein huisje gebouwd. Dit huisje wordt volgens het bordje op de gevel het ‘Menno-huisje’ genoemd, maar dit huisje heeft niets met de kerk of de Doopsgezinde gemeente te maken. Het geheel wekt wel de indruk dat het hier oorspronkelijk om een boerderij is gegaan, die later wellicht tot kerk werd omgebouwd. (Bron: Rij d’r eens langs! Reisgids langs Amelander Kerken en Zerken door J.H. Strubbe}

Monumentomschrijving Rijksdienst

Doopsgezinde Vermaning. Zeer eenvoudig zaalgebouw met rondgesloten vensters onder schilddak. Midden 19e eeuw.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 oktober 2009.

Gereformeerden en doopsgezinden op Ameland zijn deze maand een federatief verband aangegaan. De gemeente heet doopsgezind-gereformeerd Ameland. Al sinds enkele jaren zijn alle diensten en activiteiten van beide gemeenten samengevoegd.

Wat in de praktijk al werkelijkheid was op Ameland, is met de federatie nu formeel bekrachtigd. De samen­werking tussen beide gemeenten dateert van 2003. Elke zondag wordt er afwisselend in twee van de vier kerken een dienst gehouden. In Hollum staat zowel een kerkgebouw van de gereformeerde kerk als van de doopsgezinde gemeente, in de dorpen Ballum en Nes staan kerken van de doopsgezinden.

Afbeeldingen

Exterieur