Handelingen

Nes, Wiesterwei 2 - De Hoekstien (1926 - 2017)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Hoeksteen
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Nes
Adres: Wiesterwei 2
Postcode: 9143 WJ
Jaar ingebruikname: 1926
Architect: Nauta, A.
Huidige bestemming: Theaterkerk
Monument status: geen
Sonneveld-index: 09361

Geschiedenis

Belangrijk Gereformeerd kerkgebouw met dakruiter, ontworpen door Ane Nauta onder invloed van het werk van diens leermeester Tjeerd Kuipers. Buiten gebruik in 2017. Het voormalige kerkgebouw herbergt nu een culturele bestemming.

Zondag 29 december 2002 was al eerder de laatste dienst gehouden in de Gereformeerde Eben Haëzerkerk van Wierum. Al jaren daarvoor had een fusie plaatsgevonden met de Gereformeerde Kerk van Nes. Het werd moeilijk beide kerken in stand te houden. Vanaf eind 2002 werd alleen de kerk van Nes gebruikt. (50-03/51-04/52-04)

In het kader van de fusering tot PKN en de continue afname van de aantallen kerkgangers zijn nu alleen de twee historische kerken nog in gebruik (beurtelings): de Mariatsjerke in Wierum en de Johannestsjerke in Nes.

Het orgel

De firma Dekker leverde in 1930 een pneumatisch orgel met zeven of acht stemmen voor de Gereformeerde Kerk in Nes, gemeente Dongeradeel. Het orgel is later enkele malen verbouwd en uitgebreid. S. Bak uit Edam breidde het in 1980/1981 uit tot een tweeklaviers orgel met 28 stemmen. Op 27 maart 1981 is het weer in gebruik genomen. De dispositie is daarna nogmaals gewijzigd. Op het eerste klavier werd een tongwerk 8' vervangen door een Octaaf 2' en op het tweede klavier is een tongwerk (Dulciaan 8'?) verwijderd. Het kerkgebouw heet sinds enige tijd 'De Hoeksteen'. Het is sinds 9 juni 2016 te koop. Op 19 februari 2017 werd de laatste kerkdienst in het gebouw gehouden. Er zijn plannen het gebouw om te bouwen tot 'Theaterkerk' voor omroep Fryslân.

In de media

Uit Leeuwarder Courent, 15 februari 2017 De Protestantse Gemeente te Nes-Wierum neemt zondag afscheid van de Hoekstien. Het gaat om de oude gereformeerde kerk in Nes (D.). Het gebouw is al verkocht en krijgt volgens de kerkenraad een maatschappelijke bestemming. Het uiterlijk van het godshuis uit 1925, naar een ontwerp van architect Ane Nauta (1882-1946), zal niet veranderen. De Protestantse Gemeente heeft nog twee kerken die om de beurt zullen worden gebruikt: de Mariatsjerke in Wierum en de Johannestsjerke in Nes.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur