Handelingen

Nes aan de Amstel, Amsteldijk Zuid 145 - Urbanus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Urbanus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amstelveen
Plaats: Nes aan de Amstel
Adres: Amsteldijk Zuid 145
Postcode: 1189VR
Inventarisatienummer: 05924
Jaar ingebruikname: 1891
Architect: Joseph Cuypers (1861 - 1949)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8142

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke, beeldbepalende neogotische kerk met grote kruisingstoren. Verving een eerdere R.K. schuilkerk.

Prachtig, rijk gedetailleerd, kleurrijk interieur.

Om energieredenen is eind 20e eeuw onderin de kruisingtoren een extra "vloer"' aangebracht, waardoor het gewelf van deze toren niet meer zichtbaar is vanuit de kerk. Enkele keren per jaar kunnen mensen zonder hoogtevrees, onder begeleiding, het bovendeel van deze kruisingtoren zien (en bewonderen).

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Urbanus, Joseph Cuypers (1861 - 1949), 1889-1891. Driebeukige neogotische KRUISBASILIEK met vierkante kruisingstoren, gedekt door een spits met hoektorentjes. Eerste zelfstandige werk van P.J.H. Cuypers' zoon, geinspireerd op de vroege gotiek. De zijbeuktraveeën dragen puntgeveltjes, die met zadeldakjes aansluiten tegen de muren van het middenschip. Het in verschillende kleuren baksteen uitgevoerde interieur heeft zandstenen zuilen met lijstkapitelen en op de hoeken van de kruising samengestelde pijlers met bladkapitelen. Houten tongewelven over middenschip en transept, overigens stenen kruisribgewelven. Neogotische inventaris grotendeels bewaard gebleven. Tegen de oostwand van de noorder zijbeuk een tweeklaviers orgel met vrij Pedaal van P.J. Adema uit 1893. Mechanisch torenuurwerk van A. Vos, 1891, later voorzien van elektrische opwinding. Aan de kerk zit een zonnewijzer, aangebracht op een tegeltableau in de top van de zuidgevel.

Orgel

Het belangrijke Adema orgel is gerestaureerd 2006-2007.

Exerne links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur