Handelingen

Nieuw-Scheemda, Hamrikkerweg 27 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ned. Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Groningen
Gemeente: Oldambt
Plaats: Nieuw-Scheemda
Adres: Hamrikkerweg 27
Postcode: 9943PA
Sonneveld-index: 01077
Jaar ingebruikname: 1661
Architect:
Huidige bestemming: Cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 33078

Geschiedenis

Rechthoekige zaalkerk uit 1661 met spitsboogvensters. Torentje op dak. Voorgevel vernieuwd in 1906. Orgel van Arp Schnitger uit 1698. Bij de restauratie van 1961 werden de in houtmotief geschilderde banken groen geverfd. Begin 2008 is de kerk opnieuw gerestaureerd en helemaal teruggebracht zoals het in de 19de eeuw was. De vloeren zijn vervangen en uiteraard is ook het orgel is niet vergeten. De banken kregen die oude beschildering ook weer. Ook zijn er toiletten aangebracht en een keukentje en verwarming. Nu is het kerkje een multifunctioneel gebouw. Op 6 en 7 september 2008 waren er open dagen. De kerk is overgenomen door de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). (59-08/61-09). Vrijwel geen diensten.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk op kerkhof. Eenvoudig zaalgebouw onder hoog schilddak, op welke nok in het midden een dakruiter. De kerk is in 1661 gebouwd; de westgevel in hardsteen in 1906 vernieuwd met behoud van gevelsteen 1661. In de kerk 17e eeuwse preekstoelkuip met achterschot en klankbord, twee eenvoudige overhoudige overhuifde banken; afscheiding van de doopruimte met gesneden opengewerkt fries; eenvoudige banken waarop telkens twee koperen blakers, twee koperen bolkroontjes, offerblok. Klein orgel uit 1695 door A. Schnitger. 18 zerken uit de 17e en 18e eeuw benevens vijf hoofdstenen. In de vieringtoren klok van F. Hemony, 1661, diam. 70,5 cm.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 12 augustus 2008.

De restauratie van de kerk van Nieuw Scheemda is klaar. Dat meldt de Stichting Oude Groninger Kerken op haar website. De kerk heeft vanbinnen een metamorfose ondergaan. Het lichtgroen dat het interieur domineerde, heeft plaatsgemaakt voor een eikenimitatie. De eikenimitatie die aanvankelijk gepland was is nog enigszins aangepast. Tijdens de werkzaamheden kwam de architect erachter dat er zich onder de verschillende verflagen nog een andere laag bevond, een eikenimitatie met zwarte biezen. Dit is nu de definitieve kleur van het interieur. Op 6 september wordt de kerk van Nieuw Scheemda officieel in gebruik genomen. Ter gelegenheid van de ingebruikname wordt er een folder met fietsroute gepresenteerd die voert langs de kerken van Nieuw Scheemda en Scheemda. De restauratie van de kerk van Nieuw Scheemda werd mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Ook de giften tijdens de Actie Kerkbehoud leverden een belangrijke bijdrage aan de financiering van het project.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel