Handelingen

Nieuw Lekkerland, Lekdijk 118 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Nieuw-Lekkerland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Molenlanden
Plaats: Nieuw Lekkerland
Adres: Lekdijk 118
Postcode: 2957CJ
Sonneveld-index: 00154
Jaar ingebruikname: 1847
Architect: Slingerland, D.
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 527864


Geschiedenis

Grote neokerk met toren. Grote uitbreiding aan de noordzijde 1994 (Architect B. Bikker), waarmee een eerdere kleinere uitbreiding uit 1966-1967 ongedaan werd gemaakt.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerkgebouw, vanwege het zich daarin bevindende orgel, een preekstoel, een doophek en een herenbank. Het kerkgebouw werd in 1847-1848 gebouwd naar ontwerp van D. Slingerland uit Meerkerk op de plaats van een oudere voorganger. De kerk werd in latere tijd meermalen vergroot, voor het laatst in 1994 waarbij de opstelling in de kerk werd veranderd. De genoemde inventaris is gedeeltelijk afkomstig uit de voorganger van de huidige kerk die uit 1646 dateert en werd gebouwd op de plaats van een afgebrande kerk uit de 15de eeuw. Het orgel en de herenbank werden in de 19e eeuw toegevoegd in opdracht van de ambachtsheren Smit van Nieuw-Lekkerland. Behalve de van rijkswege beschermenswaardige onderdelen bevinden zich in het kerkgebouw o.a. nog een vijftal 17de-eeuwse grafzerken, drie koperen kerkkronen, die gewijzigd en deels vernieuwd zijn en 12 gietijzeren wandarmaturen (1881). Op deze onderdelen heeft de bescherming geen betrekking.

Omschrijving

Kerkgebouw uit 1848, VANWEGE:

  • Tegen de westwand van de kerk een tweeklaviers ORGEL gebouwd door W.H. Kam in 1853. In 1965 gerestaureerd en uitgebreid met een vrij pedaal door K.B. Blank & Zoon (Utrecht), in 2010 door Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch) gerestaureerd en teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De oorspronkelijke kleur van de orgelkas is echter niet teruggebracht. Er is een ontwerp gemaakt voor een vrij pedaal met drie stemmen, geheel in de stijl van Kam & Van der Meulen. Dit ontwerp wacht nog op uitvoering.
  • Tegen de zuidwand een eikenhouten, zeszijdige staande PREEKSTOEL (XVIIc) bestaande uit een klankbord, ruggeschot met vleugels, kuip, voet en trap. Aan de preekstoel een koperen lezenaar (ged. 1721) met voluutvormige arm. Aan de kuip twee koperen kandelaars (XVIIB). Aan de trap een koperen doopbekkenhouder (XVIIB/XVIIIA).
  • Voor de preekstoel een eikenhouten DOOPHEK (XVIIc) met op de deur een ijzeren doopboog met drie ijzeren knoppen en links op het hek een eikenhouten voorzangerslezenaar met aan elke zijde een koperen kandelaar (XVIIB).
  • Tegen de oostmuur een eikenhouten tweevoudige HERENBANK (XIXd) met achterschot en voorschot van paneelwerk met pilasters met palmetkapiteel.
  • De firma Pels & van Leeuwen heeft het Kam-orgel uit 1853 van de PKN(vmNH) Dorpskerk gerestaureerd. De heringebruikname vond plaats op 13 november 2010 met een concert door de adviseur Aart Bergwerff.

Waardering

Het kerkgebouw is van algemeen belang:

  • vanwege de preekstoel, het doophek en de herenbank die van algemeen belang zijn vanwege de cultuurhistorische en kunsthistorische waarde en vanwege de onderlinge samenhang van deze interieuronderdelen.
  • vanwege het orgel dat een representatief voorbeeld is van het oeuvre van de Rotterdamse orgelmaker W.H. Kam. Het is het eerste orgel dat door Kam alleen werd opgeleverd. Tot 1852 was Hendrik van der Meulen (1810-1852) zijn compagnon. Het is waarschijnlijk dat Van der Meulen het werk aan dit orgel nog wel samen met Kam heeft aangevangen. Het in classicistische stijl uitgevoerde front is afgeleid van het veel grotere orgel in de Grote Kerk van Zierikzee van Kam & Van der Meulen uit 1848. Oorspronkelijk waren orgelkas en balustrade wit geschilderd. De huidige kleurstelling dateert uit 1914.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur