Handelingen

Nieuwaal, Jacob Ekelmansstraat 20 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Nieuwaal
Adres: Jacob Ekelmansstraat 20
Postcode: 5313AT
Inventarisatienummer: 11859
Jaar ingebruikname: 1948
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Wederopbouwkerk met dakruiter. Uitbreiding 2001.

  • Het kerkgenootschap "Gereformeerde Gemeenten in Nederland" is een ander genootschap dan "Gereformeerde Gemeenten (in Ned. en Noord-Amerika)".
  • 2022 - De Sint Vituskerk in Huizen is de eerste Rooms-Katholieke Kerk die in de plaats gebouwd werd. Het gebouw is op 4 juni 1949 gewijd. De firma Pels & Zn. leverde in 1955 een orgel, dat op 20 november 1955 in gebruik werd genomen met een bespeling door Willy François. Het betrof een instrument uit 1948, gebouwd als huisorgel voor dhr. G. Meemken in Hilversum. Het werd op 14 maart 1948 geleverd.

In 2012 is het orgel vervangen door een electronisch orgel. Het werd daarna overgenomen door Gijs de Kruif. Na een revisie plaatste hij het in een orgelkas van de firma Dekker uit 1914, afkomstig uit de Nederlands Gereformeerde Kerk te Westbroek, en plaatste hij het in het gebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Nieuwaal. In deze kerk was tot die tijd een electronisch orgel in gebruik. Het orgel werd uitgebreid met drie stemmen, die als units zijn afgeleid van de bestaande registers. De zwelkast is verwijderd. De sub- en supeoctaafkoppel van manuaal II zijn niet meer aanwezig. Op 4 april 2014 nam men het instrument in Nieuwaal in gebruik met een speciale psalmzangavond, waarbij Johan Vat het orgel bespeelde.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad 4 april 2014

De gereformeerde gemeente in Nederland van Nieuwaal (Bommelerwaard) neemt vrijdagavond 4 april 2014 haar nieuwe kerkorgel in gebruik.

De kast van het nieuwe instrument is van orgelbouwer A. S. J. Dekker (1914) en komt uit de Nederlands gereformeerde kerk in Westbroek. Nadat dit orgel aan vervanging toe was –het binnenwerk was niet meer bruikbaar– heeft Gijs de Kruif uit Amerongen het orgel gekocht. Het pijpwerk van het orgel in Nieuwaal is van Bernhard Pels. Het is afkomstig uit een huisorgel dat in 1948 werd gebouwd voor G. Meemken in Huizen. In 1955 kwam het orgel in de rooms-katholieke Vituskerk in Huizen terecht. Eind 2013 is De Kruif in zijn werkplaats begonnen met de opbouw van het instrument.

Het gaat om een tweeklaviers elektropneumatisch orgel bestaande uit hoofdwerk, nevenwerk en pedaal. Het instrument telt veertien eigen stemmen; door middel van transmissies is dat aantal uitgebreid tot negentien registers. Drie stemmen (Bourdon 16’, Fluit 4’ en Quint 5 1/3) werden nieuw gemaakt, waarbij gebruikis gemaakt van een nieuw digitaal systeem.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur