Handelingen

Nieuwaal, Jacob Ekelmansstraat 20 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Nieuwaal
Adres: Jacob Ekelmansstraat 20
Postcode: 5313AT
Inventarisatienummer: 11859
Jaar ingebruikname: 1948
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Wederopbouwkerk met dakruiter. Uitbreiding 2001.

  • Het kerkgenootschap "Gereformeerde Gemeenten in Nederland" is een ander genootschap dan "Gereformeerde Gemeenten (in Ned. en Noord-Amerika)".

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad 4 april 2014

De gereformeerde gemeente in Nederland van Nieuwaal (Bommelerwaard) neemt vrijdagavond 4 april 2014 haar nieuwe kerkorgel in gebruik.

De kast van het nieuwe instrument is van orgelbouwer A. S. J. Dekker (1914) en komt uit de Nederlands gereformeerde kerk in Westbroek. Nadat dit orgel aan vervanging toe was –het binnenwerk was niet meer bruikbaar– heeft Gijs de Kruif uit Amerongen het orgel gekocht. Het pijpwerk van het orgel in Nieuwaal is van Bernhard Pels. Het is afkomstig uit een huisorgel dat in 1948 werd gebouwd voor G. Meemken in Huizen. In 1955 kwam het orgel in de rooms-katholieke Vituskerk in Huizen terecht. Eind 2013 is De Kruif in zijn werkplaats begonnen met de opbouw van het instrument.

Het gaat om een tweeklaviers elektropneumatisch orgel bestaande uit hoofdwerk, nevenwerk en pedaal. Het instrument telt veertien eigen stemmen; door middel van transmissies is dat aantal uitgebreid tot negentien registers. Drie stemmen (Bourdon 16’, Fluit 4’ en Quint 5 1/3) werden nieuw gemaakt, waarbij gebruikis gemaakt van een nieuw digitaal systeem.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur