Handelingen

Nieuwaal, Jacob Ekelmansstraat 20 - Gereformeerde Gemeente in Nederland (1969 - ....)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Nieuwaal
Adres: Jacob Ekelmansstraat 20
Postcode: 5313AT
Sonneveld-index: 16137
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: J Gunter te Veenendaal
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Wederopbouwkerk met dakruiter. Uitbreiding 2001.

In 1953 voegt de gemeente Nieuwaal zich bij het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

Nieuwbouw 1968.PNG

Omdat zij de enige Gereformeerde Gemeente in Nederland in het westen van de Bommelerwaard is, krijgt ze langzamerhand een streekfunctie. Het achterhuis waar men samenkomt wordt te klein. Op het land van een ouderling wordt een nieuw kerkgebouw gerealiseerd. Op 11 november 1968 wordt de eerste steen gelegd door deze ouderling; 25 jaar heeft men in het oude gebouwtje diensten gehouden. Op dinsdag 10 juni 1969 wordt het nieuwe kerkgebouw met ongeveer 170 zitplaatsen geopend. Ds J. de Groot leidt deze dienst. In 2001 vinden er enkele bouwkundige aanpassingen aan het gebouw plaats. Er komt een grotere consistorie en er wordt een portaal aangebouwd. Binnen wordt de kerkzaal iets vergroot.

Orgel

  • 2022 - De Sint Vituskerk in Huizen is de eerste Rooms-Katholieke Kerk die in die plaats gebouwd werd. Het gebouw is op 4 juni 1949 gewijd. De firma Pels & Zn. leverde in 1955 een orgel, dat op 20 november 1955 in gebruik werd genomen met een bespeling door Willy François. Het betrof een instrument uit 1948, gebouwd als huisorgel voor dhr. G. Meemken in Hilversum. Het werd op 14 maart 1948 geleverd.

In 2012 is het orgel in Huizen vervangen door een elektronisch orgel. Het werd daarna overgenomen door Gijs de Kruif. Na een revisie plaatste hij het in een orgelkas van de firma Dekker uit 1914, afkomstig uit de Nederlands Gereformeerde Kerk te Westbroek, en plaatste hij het in het gebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Nieuwaal. In deze kerk was tot die tijd een elektronisch orgel in gebruik. Het orgel werd uitgebreid met drie stemmen, die als units zijn afgeleid van de bestaande registers. De zwelkast is verwijderd. De sub- en superoctaafkoppel van manuaal II zijn niet meer aanwezig. Op 4 april 2014 nam men het instrument in Nieuwaal in gebruik met een speciale psalmzangavond, waarbij Johan Vat het orgel bespeelde.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 4 april 2014

De gereformeerde gemeente in Nederland van Nieuwaal (Bommelerwaard) neemt vrijdagavond 4 april 2014 haar nieuwe kerkorgel in gebruik. De kast van het nieuwe instrument is van orgelbouwer A. S. J. Dekker (1914) en komt uit de Nederlands gereformeerde kerk in Westbroek. Nadat dit orgel aan vervanging toe was –het binnenwerk was niet meer bruikbaar– heeft Gijs de Kruif uit Amerongen het orgel gekocht. Het pijpwerk van het orgel in Nieuwaal is van Bernhard Pels. Het is afkomstig uit een huisorgel dat in 1948 werd gebouwd voor G. Meemken in Huizen. In 1955 kwam het orgel in de rooms-katholieke Vituskerk in Huizen terecht. Eind 2013 is De Kruif in zijn werkplaats begonnen met de opbouw van het instrument. Het gaat om een tweeklaviers elektropneumatisch orgel bestaande uit hoofdwerk, nevenwerk en pedaal. Het instrument telt veertien eigen stemmen; door middel van transmissies is dat aantal uitgebreid tot negentien registers. Drie stemmen (Bourdon 16’, Fluit 4’ en Quint 5 1/3) werden nieuw gemaakt, waarbij gebruik is gemaakt van een nieuw digitaal systeem.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur