Handelingen

Nieuwenhagen, Rötscherweg 2 - O.L. Vrouw Hulp der Christenen (1745 - 1917)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Nieuwenhagen, Rötscherweg 2 - Sjpaans Kentje)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Hulp der Christenen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Landgraaf
Plaats: Nieuwenhagen
Adres: Rötscherweg 2
Postcode: 6373XP
Inventarisatienummer: 13289
Jaar ingebruikname: 1745
Architect:
Huidige bestemming: horeca
Monument status: Rijksmonument 23872

Geschiedenis

Het Sjpaans Kentje (Spaans Hoekje) is de naam/bijnaam van dit voormalige Rooms-Katholieke kerkgebouw in Nieuwenhagen. De kapel ligt op circa 70 meter ten zuidoosten van de huidige parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkerk aan de Rötscherweg. Het gebouw is aan de rand van Nieuwenhagen gesitueerd aan de weg richting Ubach over Worms. Achter het pand ligt aan de oostzijde een kerkhof.

De naam Sjpaans Kentje verwijst naar de locatie van het terrein, waarop het staat. Dit gebied aan de overzijde van de Rötscherweg en Schanserweg was sinds het Partagetractaat van 1661 in Spaanse handen, terwijl het dorp Nieuwenhagen Staats was.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Vroegere R.K. Kerk van de parochie Nieuwenhagen, thans inwendig verbouwd t.b.v. jeugdwerk. Uit baksteen eenbeukig opgetrokken in 1745; zadeldak; in 1792 naar voren vergroot en voorzien van voorgevel met pilasters en fronton, ornamentering uit natuursteen. Bouwwerk van algemeen belang, wegens oudheidkundige waarde en bovendien uit geschiedkundige oogpunt; voor de destijds onder Generaliteitsverhoudingen levende dorpsgemeenschap Nieuwenhagen fungeerde het gebouw als aan de overzijde van de Oostenrijks-Nederlandse grens exterritoriaal geplaatste schuil- of refugiekerk.

Buiten gebruik, toen gebruikt door Jehova's Getuigen, daarna weer buiten gebruik en nu horeca.

Externe links

Afbeeldingen