Handelingen

Nieuwerbrug, Bruggemeestersstraat 14 - Brugkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Brugkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Bodegraven-Reeuwijk
Plaats: Nieuwerbrug
Adres: Bruggemeestersstraat 14
Postcode: 2415AA
Inventarisatienummer: 02709
Jaar ingebruikname: 1914
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Aardige neokerk bij losstaande toren.

In 1917 werd de eerste kerkelijke gemeente in Nieuwerbrug gesticht. 202 Gereformeerden (inclusief doopleden), die vanuit Nieuwerbrug in Waarder kerkten, stichten een Gereformeerde Kerk, kochten een boerderij die zij tot pastorie ombouwden en brachten een beroep uit op een fulltime predikant die vervolgens van 1918 tot 1948 verbonden bleef aan de gemeente. Zij gaven aannemer en gemeentelid Versloot opdracht om een stijlvolle, compacte kerk met 225 zitplaatsen te bouwen.

In 1920 leverde de bekende firma Standaart een orgel, voorzien van een fraai front.

De gemeente groeide tot 260 leden in de jaren 1950. Nieuwerbrug was in die jaren een levendig dorp met meer dan 40 winkeltjes, en de Gereformeerde Kerk stond er trots als enige kerk in het hart van het dorp, bij de tolbrug (thans de enige in Nederland!). In 1956 werd er aan het Weijland een Kervormd kerkgebouw, de Bethlehemkerk, in gebruik genomen, dat echter niet zelfstandig gesticht werd, maar deel uitmaakt van de Hervormde Gemeente te Bodegraven.

Bij de aanvang van een nieuw millennium ontstonden er contacten met de Hervormde wijkgemeente 3 in Bodegraven. Tijdens groothuisbezoeken werd unaniem het verlangen uitgesproken om te komen tot één Protestantse gemeente op het dorp.

Op 1 mei 2004 is de Gereformeerde Kerk omgedoopt tot de Protestantse Brugkerk.

De glas-in-loodramen

De ramen van het kerkgebouw waren gemaakt in een fraaie Jugendstil-stijl. Alleen in de voorgevel zijn deze bewaard gebleven. In de zijramen bevinden zich vier mooie glas in loodramen die afkomstig zijn uit de gesloopte Gereformeerde Zuiderkerk van Bussum.

Orgel

Het orgel is in 1920 gebouwd door de firma A. Standaart (Rotterdam). In 1984 vernieuwt de firma Louis J. Kramer (Boskoop) de tractuur en wijzigt de dispositie enigszins.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' bas/discant - Roerfluit 8' bas/discant - Gamba 8' (C-H in Roerfluit) - Vox céleste 8', vanaf c - Octaaf 4' bas/discant - Gedekte fluit 4' bas/discant (1984) - Octaaf 2' - Woudfluit 2' bas/discant - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant (1984) - Mixtuur 1⅓' 1-4 sterk - Tremulant discant (!).
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Pedaalkoppeling.

Mechanische kegelladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur