Handelingen

Nieuwkoop, Achterweg 4a - Gereformeerde Kerk (1966 - 2021)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Nieuwkoop
Plaats: Nieuwkoop
Adres: Achterweg 4a
Postcode: 2421EA
ID nummer:
Jaar ingebruikname: 1966
Architect: Loerakker, B.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne zaalkerk met een serie kleine glas-in-betonramen.

  • 2021 - Gemeente Nieuwkoop heeft nog geen beslissing genomen over het kerkgebouw aan de Achterweg 4 in Nieuwkoop. Er ligt een plan om de gereformeerde kerk te transformeren naar vijftien appartementen.

Verkoop kerk

Op 3 januari 2021 heeft de gemeente van de Gereformeerde Kerk hun laatste dienst gehouden in hun oude vertrouwde kerkgebouw aan de Achterweg dat vanaf 1966 in gebruik was. In een viering, waarbij jammer genoeg niet de hele gemeente aanwezig kon zijn door de coronamaatregelen, is op een passende wijze afscheid genomen. Het gebouw zal in de nabije toekomst gebruikt worden voor andere doeleinden. Om deze verandering van bestemming te symboliseren werden 5 voorwerpen, die centraal staan in de liturgie, de kerkzaal uit gedragen. De dienst was ook online te volgen. De Gereformeerde Kerk zal voortaan haar kerkdiensten houden in de Remonstrantse Kerk aan de Dorpsstraat. De vieringen zullen om de week plaatsvinden. Het was een moeilijke beslissing het kerkgebouw te verkopen, maar door het krimpen van de gemeente en de hierdoor afnemende financiën was het wel een noodzakelijke. Mede door een goede samenwerking met de Remonstrantse Gemeente heeft de Gereformeerde Kerk er vertrouwen in dat zij zich in de toekomst thuis zal voelen in haar nieuwe onderkomen.

Orgel

Op 9 december 1966 nam de Gereformeerde Kerk te Nieuwkoop een nieuw kerkgebouw in gebruik. De oude kerk aan de Nieuwveenseweg is daarna verkocht en omgebouwd tot brandweerkazerne. De firma De Koff plaatste in 1967 een orgel in de kerk te Nieuwkoop. Bij de bouw werd ruimte gereserveerd voor een vrij pedaal en een borstwerk. Het orgel is in september 1967 in gebruik genomen. De uitbreidingen zijn tot op heden niet gerealiseerd.

Afbeeldingen