Handelingen

Nijkerk, Dominee Kuypersstraat 35 - De Fontein (2003 - 2010)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Fontein
Genootschap: PKN Hervormde wijkgemeente van bijzondere aard
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijkerk
Plaats: Nijkerk
Adres: Dominee Kuyperstraat 35
Postcode:
Inventarisatienummer: 18027
Jaar ingebruikname: 2003
Architect:
Huidige bestemming: school
Monument status: geen


Geschiedenis

In aula Corlear College.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 februari 2007.

De kerkenraad van de hervormde wijkgemeente (b.a.) de Fontein in Nijkerk heeft een ontwerp van architect ir. M.P. Baauw van Royal Haskoning B.V. Architectuur en Bouw te Rotterdam gekozen als conceptontwerp voor de nieuwbouw van een kerk. Dat meldt de website van de hervormde Nijkerkse wijkgemeente.

Mari Baauw (1961) is als architect werkzaam bij Royal Haskoning. Daarnaast is hij lid van de landelijke Werkgroep Kerkbouw van de Protestantse Kerk in Nederland. Vorig jaar is van zijn hand de heringerichtte Antonius- en Lodewijkkerk in Den Haag opgeleverd. Binnenkort wordt de oplevering van de nieuwe rooms-katholieke kerk in Maassluis verwacht. Die laatste kerk trok in binnen- en buitenland de aandacht vanwege het feit dat deze kerk een dak krijgt van een soort zeildoek.

De Nijkerkse gemeente krijgt op 21 maart de gelegenheid het ontwerp voor de nieuwbouw te bekijken. Het ontwerp is nog niet definitief, omdat de kerkenraad wil dat de gemeente bij de plannen betrokken wordt.

De hervormde wijkgemeente De Fontein werd in 2000 geïnstitueerd als een buitengewone wijkgemeente. Sinds mei 2004 is het een hervormde wijkgemeente van bijzondere aard.

De gemeente houdt haar zondagse erediensten in het Corlear College in Nijkerk. Omdat in de aula van deze school maximaal 600 stoelen geplaatst mogen worden en tijdens sommige ochtenddiensten de aula helemaal vol was, is besloten om met ingang van januari twee ochtenddiensten te beleggen.

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 september 2009.

De hervormde wijkgemeente (b.a.) de Fontein in Nijkerk krijgt een eigen kerkgebouw. De kerk komt op een kavel aan de Ds. Kuyperstraat in de wijk Spoorkamp en is een ontwerp van architect ir. M.P. Baauw van Royal Haskoning B.V. Architectuur en Bouw te Rotterdam.

De gemeente houdt op dit moment haar zondagse erediensten in het Corlaer College in Nijkerk. Omdat de aula van de school met 600 zitplaatsen te klein is voor de gemeente, en er zich verder praktische problemen voordoen rond bijvoorbeeld trouw- en rouwdiensten, leeft er bij de leden van de gemeente al een tijd de wens om een eigen kerkgebouw te bouwen.

Het kerkgebouw aan de Ds. Kuyperstraat krijgt een kerkzaal met 750 zitplaatsen en ruimten voor de crèche en de kindernevendienst. Verder komen er in de nieuwe kerk de nodige vergaderzalen, een grote hal en ontmoetingsruimte en kantoren voor de predikant, de pastoraal werker en jongerenwerker. Het kerkgebouw krijgt ook een stiltecentrum dat via een aparte ingang te bereiken is.

„We streven naar een laagdrempelig gebouw”, zegt Ada Houtman, lid van de stuurgroep kerkbouw. „Door de nieuwe kerk geen uitgesproken kerkelijke uitstraling te geven, hopen we dat de buurtbewoners het gebouw eerder weten te vinden.”

Bij het kerkgebouw komen honderd eigen parkeerplaatsen. Op zondag mag de gemeente gebruikmaken van de parkeerplaats van het tegenover gelegen Corlaer College. Als alles volgens planning verloopt, zal in januari gestart worden met de bouw van de nieuwe kerk.

De aannemer is Roelofs & Haase uit Rijssen. Het gebouw wordt naar verwachting eind 2010 opgeleverd en kost ongeveer 4 miljoen euro. Tegelijkertijd met de bouw van de kerk in Nijkerk subsidieert de hervormde wijkgemeente de bouw van een kerk in Zimbabwe en een kerk in Kenia.

De hervormde wijkgemeente De Fontein werd in 2000 geïnstitueerd als een buitengewone wijkgemeente. Sinds mei 2004 is het een hervormde wijkgemeente van bijzondere aard. De gemeente kent al jaren een forse groei van het aantal leden.

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 maart 2011.

Onder de titel ”In U zijn al onze fonteinen” is een boekje verschenen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard in Nijkerk. „Enkele mannen van het eerste uur kwamen op de gedachte de geschiedenis vast te leggen”, aldus een persbericht van de gemeente. „Zij zorgden voor een grondige documentatie en vonden publiciste Marja Brak bereid het boekje te schrijven.” Binnenkort hoopt de gemeente een eigen kerkgebouw in Nijkerk te openen dat als naam De Fontein zal krijgen. Het boekje is te koop bij de wijkgemeente De Fontein en bij de boekhandels Roodbeen en Den Hertog.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur