Handelingen

Nijkerk, Gasthuisstraat 15 - Volksheil

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Nijkerk, Gasthuisstraat 15 - De Ark)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Ark
Genootschap: Evangelische Gemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijkerk
Plaats: Nijkerk
Adres: Gasthuisstraat 15
Postcode: 3861BS
Inventarisatienummer: 11893
Jaar ingebruikname: 1946
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Oorspronkelijk was dit gebouw bedoeld als ontspanningsruimte voor de Nijkerkers. Wekelijks waren er toneel- en muziekuitvoeringen en af en toe filmvoorstellingen.In de zaal was een fors podium dat later om praktische redenen is dichtgemetseld. Het pand diende als onderdak voor drenkelingen, voor hongerigen en voor zoekenden. In 1916 kreeg Volksheil een dramatische functie: hier werden de Nijkerkers opgevangen die getroffen waren door de dijkdoorbraak waarbij Nijkerk grotendeels onder water liep. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog konden de hongervluchtelingen in het gebouw overnachten. ’s Nachts lag de grote zaal vol vrouwen en kinderen, strozak na strozak. De laatste keer dat Volksheil haar aandeel leverde in de oorlog was bij de bevrijding van Nijkerk rond 20 april 1945. De Duitsers zaten nog langs de Laak en in Amersfoort. Veel Bunschoters en Spakenburgers vluchtten naar Nijkerk en vaak werden zij ondergebracht in Volksheil.

Tal van Nijkerkers kennen het gebouw nog steeds als ‘Volksheil’, de oorspronkelijke naam. In 1931 belegden kerkgangers die zich afsplitsten van de hervormde kerk samenkomsten in Volksheil. In 1946 werd het gebouw in gebruik genomen door de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. In 1983 kocht de Evangelische Gemeente ‘De Ark’ het gebouw aan. De naam ‘Volksheil’ werd van de gevel gehaald en er kwam ‘De Ark’ voor in de plaats te staan.

De Ark is het enige gebouw in Nijkerk waar de neoromaanse stijl is toegepast. Op de gevel staat het bouwjaar van het pand aangegeven: 1900.


Afbeeldingen