Handelingen

Nistelrode, Laar - St. Antoniuskapel (1430 - 1841)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: St. Antoniuskapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bernheze
Plaats: Nistelrode
Adres: Laar
Postcode:
Inventarisatienummer: 19725
Jaar ingebruikname: 1430
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen


Geschiedenis

In 1430 begon men met de bouw van een aan Sint Antonius gewijde kapel aan Het Laar, op de plaats waar de huidige Sint Lambertuskerk staat. Ze werd gebouwd tijdens een pestepidemie.

In 1648 kwamen de katholieke kerken en kapellen in handen van de protestanten. De uitoefening van de katholieke godsdienst werd in de Meierij van 's-Hertogenbosch verboden. De Nistelrodese bevolking kerkte daarop met inwoners van Heeswijk en Dinther vanaf 1650 in een grenskerk te Bedaf, direct over de landsgrens met Uden. Uden behoorde immers niet tot Brabant, maar tot het Duitse Land van Ravenstein. Die kerk werd tot aan de Franse inval van 1672 gebruikt door de parochianen. Na de inval der Fransen in 1672 werd het de katholieken toegestaan een schuurkerk te bouwen ter hoogte van het gehucht Wijen, dat zich niet ver van de huidige standerdmolen bevond. Deze was in gebruik tot 1799.

In dit jaar kregen de katholieken de Sint Antoniuskapel weer terug. Deze bleef in gebruik tot 1842. Toen kwam de huidige waterstaatskerk gereed en werd de oude kerk gesloopt. De toren bleef bestaan, doch deze werd in 1889 door de bliksem getroffen en in 1891 alsnog afgebroken. De St. Antoniuskapel op Het Laar heeft nog dienst gedaan als school en raadhuis, maar werd in 1840 eveneens afgebroken.

Afbeeldingen