Handelingen

Oegstgeest, Rhijngeesterstraatweg 37 - Willibrordus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Oegstgeest
Plaats: Oegstgeest
Adres: Rhijngeesterstraatweg 37
Postcode: 2341BR
Sonneveld-index: 02800
Jaar ingebruikname: 1901
Architect: Joseph Cuypers (1861 - 1949) en Jan Stuyt (1868 - 1934)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Beeldbepalende neogotische kerk met zijdelings, naast het koor, geplaatste toren. ond 1900 werd het kerkje uit 1772 te klein en werd besloten tot de bouw van een nieuwe kerk en pastorie. Het architectenbureau Cuypers/Stuyt kreeg hiervoor de opdracht. Vader Cuypers was de bouwer van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Zoon Cuypers bouwde de nieuwe St. Bavo kathedraal in Haarlem. De Heilige Willibrordkerk is dus niet door de eerste de beste gebouwd. De kerk is een mooi voorbeeld van de neogotische kerkbouw uit die tijd.

Orgel

In 1951 bouwde Pels een nieuw orgel voor de kapel van het Internaat "Schiefbaan-Hovius" (Huize Groenestein) aan de Loosduinseweg in Den Haag. Het instrument met opusnummer 270 was oorspronkelijk gebouwd voor een kerk in Nigeria en werd daarom vervaardigd van tropenbestendig materiaal. Op 1 juli 1951 werd het in gebruik genomen. In 1970 werd het internaat gesloten en het orgel werd verkocht aan de Sint Willibrorduskerk te Oegstgeest. Het verving hier een klein instrument van Elbertse uit 1933. De gebouwen van Groenestein zijn in 1975 gesloopt. Het orgel is in 2021 afgebroken in verband met de plaatsing van een nieuw altaar. Er zal in 2022 een ander orgel in de kerk worden geplaatst, afkomstig uit de Sint Jozefkerk in Wassenaar.

  • (Bron:Orgeldatabase)
  • 2022 - Op aanwijzing van de bisschoppelijke visitator moest het Pels-orgel (1970) uit de koorabsis wijken voor een beschikbaar gekomen neogotisch hoogaltaar uit het "Filosoficum" van het voormalige groot-seminarie in Warmond. Het orgel was niet geschikt voor herplaatsing elders in de kerk en is daarom afgevoerd door orgelbouwer Elbertse. Het beoogde vervangende orgel uit de H. Jozefkerk in Wassenaar bleek te veel kosten met zich mee te brengen. Nu wordt in de zijbeuk het B.A.G.-orgel uit "De Hoeksteen", Hillegom opgesteld.
  • (Bron:Contactbrief 150/2022)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur