Handelingen

Offingawier, Fiifgeawei 6 - Nicolaaskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaaskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente De Lege Geaen
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Offingawier
Adres: Fiifgeawei 6
Postcode: 8626GA
Sonneveld-index: 09403
Jaar ingebruikname: 1882
Architect: Breuneissen Troost, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39803(toren)
Gemeentelijk monument (kerk)

Geschiedenis

Friese plaatsnaam: Offenwier. Deze kerk is het oudste gebouw in de gemeente Sneek. Dit werd pas ontdekt in 1984, toen de muur aan de zuidkant zo erg verzakt was dat er stukken uit het plafond naar beneden kwamen en er onderzoek werd gedaan naar de toestand van de kerk. Het bleek zich dat achter de in 1850 gemetselde buitenmuur nog de muren bevonden van het kerkgebouw dat in 1335 aan de heilige Nicolaas werd gewijd. (bron gemeente Sneek) Driezijdig gesloten zaalkerk met houten geveltoren op kerkhof. De in oorsprong middeleeuwse kerk werd in 1882 ommetseld. Interieur met stucwerkornamenten en kansel met balusters in dezelfde detaillering als de balustrades van de orgelgalerij.

  • 2018 De Nicolaaskerk in Offingawier (Zuidwest-Friesland) is eind december 2017 door de protestantse gemeente De Lege Geaën overgedragen aan een stichting. De kerkgemeenschap besloot in 2008 om vier van de zes kerken die ze in beheer had, over te dragen. Daarvoor werden in samenwerking met de dorpen waar de kerken staan afzonderlijke stichtingen opgericht. Met die stichtingen zijn afspraken gemaakt. In 2014 werd de kerk in Goënga overgedragen. In 2016 volgde de Sint Nicolaaskerk in Sijbrandaburen. In mei 2017 ging de Vituskerk in Terzool over naar een stichting.

. (Bron:Reformatorisch Dagblad)

  • 2020 - De Nicolaaskerk in het Friese Offingawier heeft een rijks monumentale status gekregen. De toren had de status al. Het leek een gemeentelijk monument te worden omdat de klok uit 1637 werd gevorderd door de Duitsers. Uit onderzoek bleek dat toren en kerk middeleeuwse elementen heeft, daarom kreeg de kerk recent de status van rijksmonument

(Bron:contactbrief 09-2020)

  • 2023 - Op zaterdagmiddag 13 mei 2023 was de heropening van de Nicolaaskerk als MFC in Offingawier.

Toren

In de toren kwam op 17 december 1948 een nieuwe klok te hangen, omdat de oude - die in 1637 was vervaardigd - in bezettingstijd was weggehaald. De nieuwe klok werd gegoten door Jacobus van Bergen te Midwolda en heeft twee opschriften:

1943 Geveld door Duitsch geweld Door burgerij en Kerkvoogdij hersteld 1948

en

Luiden wil ik voor de dooden Levenden ter Kerke nooden

(bron gemeente Sneek)

Orgel

Het orgel is in 1908 gebouwd door de firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden). Rond 1990 wordt het door W.J. te Groen (Tersoal) met een register uitgebreid.

Afbeeldingen

Exterieur