Handelingen

Oisterwijk, Kerkplein - Petrus' Banden (tot 1894)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oisterwijk
Plaats: Oisterwijk
Adres: Kerkplein
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt in 1894
Monument status: geenGeschiedenis

Oisterwijk, middeleeuwse kerk na 1587
  • Nederduitse Gereformeerde kerk (1646-1809)
  • Rooms-katholieke kerk (vanaf 1820)

De Opstand (tachtigjarige oorlog) gaat Oisterwijk ook niet ongemerkt voorbij. De middeleeuwse kerk van .... wordt tijdens de terugtrekking van de geuzen in 1587 vernield. Pas tijdens het 12-jarig bestand (1609-1621) kan een opbouwpoging worden ondernomen, maar de herstelde toren stort nog tijdens het bestand weer in. Vanaf toen is er geen sprake meer van een grote kerk, maar van het 'restant' van de middeleeuwse Sint Peter Apostel. De apsis en de zijtransepten, meer was er niet van over, met een 'afhang’ en een muur afgedicht.

In 1648, toen De Staten de Vrede van Münster hadden getekend, moeten de rooms-katholieken ook dat restant verlaten en volgt een tijd waarin deze geloofsgemeenschap overleeft dankzij verschillende broederschappen en de schuurkerk die sinds 1674 mogelijk wordt. De glorie van de heilige Sint Peter Apostel is inmiddels vergeten en in plaats daarvan is een devotie voor de gevangen apostel Sint Petrus' Banden gegroeid.

Begin 19e eeuw keert het tij. Koning Lodewijk Napoleon tekent het decreet van teruggave van de kerk in 1809. De Nederduitse-gereformeerden worden schadeloos gesteld waardoor zij het Napoleonskerkje kunnen gaan bouwen.

Tot 1820 wordt moeite gedaan om van de staat ondersteuning te krijgen bij het herstel van de bouwval die er nog over is van de middeleeuwse kerk. In 1823 kunnen de parochianen hun kerk weer gebruiken. Van de transepten is niets meer te zien en aan de oude koor is een driebeukige kerkzaal gebouwd met een waterstaatachtige inrichting.

Tot 1894 maakt men gebruik van deze kerk waarna hij is gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe St. Petrus' Bandenkerk.

Afbeeldingen