Handelingen

Oisterwijk, Kivitslaan 3 - Gereformeerde Kerk (1930 - 2004)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oisterwijk
Plaats: Oisterwijk
Adres: Kivitslaan 3
Postcode: 5062AA
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect: H. van der Schaar, Amsterdam
Huidige bestemming: gesloopt in 2007
Monument status: geenGeschiedenis

Oisterwijk, gereformeerde kerk; oude afbeelding

Gebouwd als Gereformeerde kerk.

De leden van de gereformeerde kerk te Oisterwijk horen formeel bij de gereformeerde kerk van Tilburg. Deze kerkleden kopen in de 20e eeuw een stuk grond aan de Kivitslaan en bouwen daarop, in 1930, een kerkje dat dienst gaat doen voor kerkdiensten, evangelisatie en zondagsschool.

In de jaren vanaf rond 1980 komt het Samen-op-Weg–proces in Oisterwijk op gang. De Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Oisterwijk gaan steeds meer samenwerken. Het Oisterwijkse deel van de Gereformeerde Kerk van Tilburg wordt zelfstandig waarna een federatie met de Hervormde Gemeente in Oisterwijk c.a. tot stand komt.

Het kerkje aan de Kivitslaan blijft lange tijd in gebruik tijdens de zomermaanden. Uiteindelijk wordt besloten het gebruik van het kerkje te beëindigen. Tijdens een kerkdienst op 29 augustus 2004 wordt het kerkje gesloten en worden enkele liturgische elementen uit het kerkje overgebracht naar de kerk aan de Kerkstraat in Oisterwijk.

In 2005 volgt de volledige samenwerking, door de vorming van de ‘Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a’. Alle middelen en eigendommen worden samengevoegd. Het kerkje aan de Kivitslaan is in 2007 gesloopt, en de grond in twee woningbouwkavels verkocht.

MIP omschrijving

  • Bouwperiode: 1930
  • Gevels en materialen: Eenvoudig bakstenen zaalkerkje met spitsbogige dakvorm.
  • Vensters en deuren: Gevel met smalle luifel en drie smalle spleetvensters in de topgevel.

Afbeeldingen