Handelingen

Okkenbroek, Oerdijk 228 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Okkenbroek
Provincie: Overijssel
Gemeente: Deventer
Plaats: Okkenbroek
Adres: Oerdijk 228
Postcode: 7435PK
Inventarisatienummer: 10453
Jaar ingebruikname: 1904
Architect: Harte, H. van
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 508974


Geschiedenis

Charmante kleine dorpskerk met toren, in neorenaissance vormen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De Nederlands Hervormde kerk is gelegen in de kern van het dorp Okkenbroek en in 1904 naar plannen van H. van Harte gebouwd in neorenaissance stijl. De gelden voor de bouw van deze kerk werden bijeengebracht door Adam IJssel de Schepper en zijn echtgenote. Dankzij de inspanning van de plaatselijke bevolking en de boeren werd eerst grond aangebracht: de ‘bult’. De inwijding van de kerk en de installatie van de eerste evangelist geschiedde op 18 december 1904 door Ds. H.G. van de Flier predikant te Colmschate.

Het is een forse zaalkerk met aan beide lange zijden een door een topgevel afgesloten dwarskap, waardoor inwendig de indruk van een kruiskerk is ontstaan. De voorgevel heeft een smal, sterk geprononceerde ingangsrisaliet, dat ter hoogte van de kap overgaat in een forse achtzijdige bakstenen geveltoren; deze heeft een koepelvormige bekroning met een kleine houten lantaarn en spits. De kerk bezit een orgel dat in 1915 door J. Proper werd gebouwd met 18de-eeuwse onderdelen uit Blaricum. De in empirevormen uitgevoerde preekstoel, met op een van de zijden in reliëf het hoofd van Christus, werd in 1810 gemaakt door H.H. Freitag uit Bentheim en is afkomstig uit de St.-Plechelmusbasiliek te Oldenzaal. Het werd in 1938 in de kerk geplaatst. In 2002/2003 is de kerk gerestaureerd.

Omschrijving

Hallenkerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een zadeldak met grijze Hollandse pannen. Centraal in de voorgevel geplaatste vierkante toren met achtkantige opbouw, spits en lantaarn, bekroond met een windwijzer. De toren is voorzien van acht galmgaten en vier wijzerplaten. De gevels zijn horizontaal geleed door een grijze, gestucte plint, een doorlopende waterlijst onder de vensters en een grijze gestucte band tussen de vensters ter hoogte van de aanzet van de boog. Onder de goten bevindt zich een uitgemetselde rand met muizentand.

De voorgevel (NW) waarin de toren risaleert heeft in de toren de entree onder een rondboogvormig bovenlicht met tracering. Boven en aan weerszijden van de entree is een rondboogvormig venster met tracering geplaatst. De linker zijgevel (NO) heeft een hogere, iets risalerende middentravee onder zadeldak. De topgevel van deze travee heeft een tuit en opgemetselde schouderstukken. In deze gevel zijn drie rondboogvormige vensters met traceringen geplaatst. De rechter zijgevel is vrijwel identiek aan de linker, maar ter plaatse van het achterste raam sluit hier de aanbouw aan waardoor dit raam tot op de aanzet van de boog is ingekort.

In de achtergevel zijn twee halfronde vensters geplaatst en in de geveltop een ronde blindnis.

In het interieur is aan weerszijden van de toren een houten balkon met houten balustrade geplaatst, daartussen tegen de toren het (niet beschermde) orgel, daaronder een houten wand met panelen. Het plafond bestaat uit een houten korfboogvormig gewelf met trekstangen. De kooflijst wordt door korbelen gedragen. Het bankenplan is geschilderd en stamt uit de bouwperiode. Aan weerszijden van de preekstoel zijn eiken banken met deurtjes en lambrizering.

Waardering

Kerk van algemeen cultuur- architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

  • als geloofsuiting van de Nederlands Hervormde gemeenschap;
  • vanwege de Neo-Renaissance bouwstijl;
  • vanwege de beeldbepalende situering;
  • vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur